Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

7 redenen om deze (na)zomer een bezoek aan Normandië te brengen

Zin om er deze (na)zomer toch nog écht even tussenuit te gaan? Dan kan Normandië zomaar eens de perfecte bestemming zijn. 

Libelle samen met Stichting Liberation Route Europe

Een bezoek aan de Franse regio is nu extra bijzonder omdat het 75 jaar geleden is dat Europa werd bevrijd. De rijke geschiedenis, prachtige stranden én de bereikbaarheid maken van Normandië een fijne bestemming voor deze zomer of het najaar.

1. Je bent er zo

Om maar meteen met die bereikbaarheid te beginnen (toch extra fijn in deze gekke tijd): in zo’n 7 uur rijd je vanaf Utrecht naar Normandië. Dus wie ’s ochtends vertrekt, kan einde middag al inchecken. Dat maakt Normandië niet alleen aantrekkelijk als vakantiebestemming, maar ook voor een lang weekend weg. Wie niet in één keer door wil rijden kan een pitstop maken in België. En door met de auto te gaan ben je de rest van de vakantie lekker flexibel.

In onderstaande video zie je hoeveel moois Normandië te bieden heeft.

2. De afwisselende kust

Wie naar Normandië gaat mag de bijzondere stranden zeker niet overslaan want langs de kustlijn kun je prachtige wandel- of fietstochten te maken. Het afwisselende landschap met hoge krijtrotsen, begroeide duinen en zand- en kiezelstranden gaat niet snel vervelen, zeker niet als je de bijzondere verhalen achter de stranden beter leert kennen. In het kader van 75 jaar Vrijheid is een bezoek aan de invasiestranden dit jaar extra bijzonder.


Het strand van Asnelles

3. Juno Beach Centre

Een van die stranden staat bekend als Juno Beach. Dit was de codenaam van het strand waar de Canadezen op D-Day, 6 juni 1944, aan land kwamen om een beslissende bijdrage te leveren aan de bevrijding van Europa. Om de 45.000 Canadezen die bij de oorlog om het leven kwamen te herdenken, is in 2003 Juno Beach Centre geopend. Het museum en culturele centrum liggen in Juno Park, de plek waar de hevige gevechten plaatsvonden en waar nog steeds overblijfselen van de verdedigingswerken te zien zijn. Om een bezoek aan Juno Beach Centre ook interessant te maken voor kinderen, is er  een route met interactieve spellen die met het gezin gevolgd kan worden. Of leg de route van het Canadese leger (voor een deel) per fiets af via de Maple Leaf Route-fietstocht.


Juno Beach Centre

4. Utah Beach Landingsmuseum

Op de plek waar de Amerikaanse troepen op 6 juni 1944 aan land kwamen staat het Utah Beach Landingsmuseum. Utah Beach was de codenaam van het meest westelijk gelegen landingsstrand. Via een chronologisch parcours duik je hier de geschiedenis in en beleef je de heldendaden van de Amerikaanse soldaten, geïllustreerd door een rijke verzameling aan bijzondere voertuigen, oorlogsmaterieel, voorwerpen en indrukwekkende getuigenissen.


Utah Beach Landingsmuseum

5. Bijzondere fietsroutes

Neem als het even kan zeker de fiets mee, want in Normandië ligt meer dan 500 kilometer aan fietspaden. Er zijn verschillende routes, van dagtochten die geschikt zijn met kinderen tot meerdaagse fietstochten. Een interessante, historische route die ongetwijfeld veel indruk zal maken, is deze fietsroute langs de landingsstranden en andere historische plekken van D-Day. Onderweg kun je de bovenstaande musea bezoeken en fiets je door het prachtige groene binnenland van Normandië. Je eindigt bij het wonderschone eiland Mont Saint-Michel.


Mont Saint-Michel

6. Lokale markten

Struinen over een typisch Franse markt zorgt toch wel voor het ultieme vakantiegevoel. Van ambachtelijke boerenmarkten tot vismarkten, in Normandië zijn ze allemaal te vinden. Hier vind je een handig overzicht per departement. Extra leuk: ’s zomers zijn er ook gezellige avondmarkten. En al die lekkere streekproducten kunnen in de auto zonder problemen mee naar huis.


De markt in Rouen, de hoofdstad van Normandië 

7. Bijzondere parken & tuinen

Eigenlijk is Normandië één grote tuin aan zee. Een vrolijke lappendeken van parken en tuinen in alle mogelijke variaties. Strak en geometrisch op z’n Frans, losjes in de Engelse landschapsstijl, moestuinen vol groenten en kruiden, en er zijn zelfs subtropische en Japanse tuinen te vinden. Hier vind je ze allemaal. Bijkomend voordeel van een bezoek is dat je meteen zin krijgt om bij thuiskomt aan de slag te gaan in je eigen jardin.


Kasteeltuin Bois des Moutiers

Europe Remembers

Om te herdenken dat het 75 jaar geleden is dat Europa werd bevrijd heeft Stichting Liberation Route Europe de campagne Europe Remembers opgezet. Onder deze vlag worden verschillende activiteiten georganiseerd en bijzondere plekken uitgelicht. Hier vind je meer bijzondere plekken in Normandië die zeker een bezoek waard zijn.

Ook in Frankrijk worden veel maatregelen getroffen om een veilige situatie te creëren voor de lokale bewoners en toeristen. Op dit moment zijn mondmaskers verplicht in drukke, toeristische steden en musea.

Beeld Juno Beach Centre: Salle A © CJB-Ph.Delval. Beeld Tourisme Normandie: Asnelles: © Anibas-Photography, Mont Saint Michel: © Nadia le Coguiec, Markt Rouen: © Ben Colier, Bois des Moutiers: © Ben Colier. 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oh nee: deze actrice is vanaf volgende week niet meer in 'GTST' te zien

Het is een komen en gaan in het fictieve dorpje Meerdijk. Volgende week zal er helaas één actrice voor het laatst te zien zijn in GTST.

Actrice Cecilia Adorée (29), die Tiffy Koster speelt, moet de soap verlaten.

Cecilia verlaat GTST

Eerder werd al bekend gemaakt dat Ferry Doedens uit de serie stapt, maar nu is ook bevestigd door EndemolShine dat zijn collega Cecilia helaas niet meer in GTST te zien zal zijn. Dinsdag 9 maart is Cecilia voor het laatst te zien in de soap. Ze heeft 2,5 jaar in de serie gespeeld.

Naar het buitenland

De GTST-kijkers die de soap op Videoland volgen, zien morgen al hoe Lucas, Tiffy en Wolf Meerdijk verlaten. Videoland-kijkers hebben ook al kunnen zien hoe Tiffy en Lucas zich gereedmaken voor vertrek. Het fictieve stel heeft besloten naar het buitenland te gaan om daar een nieuwe start te maken. Tiffy kan wel een nieuwe start gebruiken, omdat ze nogal in de knoop raakte met zichzelf toen ze gevoelens kreeg voor haar beste vriend Daan.

Ferry Doedens

Cecilia vertrekt tegelijk met Ferry Doedens. Dat hij de serie na 12 jaar zou verlaten, werd afgelopen zomer al bekend gemaakt door EndemolShine. Hij moet noodgedwongen vertrekken door het niet nakomen van werkafspraken.

Nieuwe inwoner

Dinsdag 9 maart zien we Lucas en Tiffy vertrekken, maar we zien ook een nieuw personage arriveren. Namelijk Indra, die gespeeld wordt door musicalster Romy Monteiro. Indra is de ex van Richard, die weer terug in zijn leven zal komen dankzij bemoeienis van Janine.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cecilia Adorée (@ceciliaadoree)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cecilia Adorée (@ceciliaadoree)

Dít is de reden waarom GTST-ster Gigi Ravelli van de radar verdween:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: GTST

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Plan voor vaccinatiepaspoort wordt deze maand al gepresenteerd

De Europese Commissie zal deze maand nog komen met een plan voor het zogenoemde vaccinatiepaspoort. Met dit paspoort kan de drager, zoals de naam al doet vermoeden, bewijzen dat hij of zij is ingeënt tegen het coronavirus.

Het zijn vooral de zuidelijke EU-landen die graag willen dat dit vaccinatiepaspoort er komt. Zij willen namelijk komende zomer gevaccineerde toeristen verwelkomen.

Vaccinatiepaspoort

Voorzitter Ursula von der Leyen heeft vandaag laten weten dat het plan er deze maand komt. Maar er zijn nog wel wat vragen over het vaccinatiepaspoort. Zo vragen een aantal EU-lidstaten zich af wat iemand die een vaccinatiepaspoort heeft dan allemaal zou moeten mogen, ten opzichte van iemand nog niet gevaccineerd is.

Goedkeuring

Dat het plan er komt, betekent niet direct dat dit plan ook wordt uitgevoerd. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten het na de presentatie eerst goedkeuren. In het technisch mogelijk maken van het vaccinatiepaspoort gaat vervolgens nog veel tijd zitten.

Ontwikkeling kost veel tijd

Ursula von Leyen ziet een ‘digitale groene pas’ voor zich. Maar ze laat weten dat een dergelijke digitale pas maken, zo’n drie maanden tijd kost. Omdat dit voor de zomer klaar moet zijn, dringt de tijd. Vandaar dat het plan snel op tafel moet komen.

Doet Nederland mee?

Hoewel vakantielanden als Portugal en Griekenland enthousiast zijn over het vaccinatiepaspoort, gaf Rutte eerder aan dat hij het voor Nederland te vroeg vindt. Dit zou te maken hebben met de vaccinatiestrategie van Nederland, die nog niet heel vlot loopt. Is het wel eerlijk om mensen die gevaccineerd zijn al meer rechten te geven als het grootste deel van Nederland nog geen kans heeft gehad om een prik te halen? D66-leider Sigrid Kaag staat er anders in: zij vindt dat je niet kunt verwachten dat gevaccineerde mensen ‘wachten met leven totdat de laatste prik is gezet’.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: AD. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Het Alizonne-dieet: alles over hét dieet waar de BN'ers bij zweren

Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse en Angela Groothuizen: allemaal zijn ze al kilo’s afgevallen dankzij het Alizonne-dieet. Wij vertellen je alles over dit dieet waar BN’ers bij zweren.

Zangeres Shirma Rouse viel vorig jaar 50 kilo af. Dit deed ze door veel te sporten én dankzij het Alizonne-dieet. Dit dieet kreeg ze aangeraden door zangeres Trijntje Oosterhuis die er ook veel kilo’s mee kwijt raakte. Vandaag kwam naar buiten dat ook OG3NE-zangeres Shelley Vol maar liefst 25 kilo is afgevallen dankzij dit dieet. En zo zouden er nog tal van BN’ers zijn die hun slanke figuur te danken hebben aan Alizonne.

Hoe werkt het Alizonne-dieet?

Wanneer BN’ers aan het Alizonne-dieet doen, krijgen ze hierbij professionele begeleiding. Het dieet is ontwikkeld door Claudia van der Lugt en is gericht op snel en verantwoord afvallen, verbetering van de lichaamscontouren, stabilisatie op het streefgewicht en de optimalisering van de algehele gezondheid. De professionals nemen hierbij je metabolisme goed onder de loep.

Contourshaping

Op de website van het Alizonne-dieet lezen we: “De Alizonne Therapie garandeert je gewichtsverlies mét behoud van spierweefsel. Als afvallen nodig is wil je juist het vetweefsel verliezen daar waar je het stoort. Dus shaping van je lichaamscontouren. Wij kunnen 2 in 1 doen. Gewichtsverlies door vetvermindering de storende vetophopingen. Dat is contourshaping weight loss.”

Therapie

Ook lezen we op de site dat er gebruik wordt gemaakt van een aantal technieken. Zo komt er een (niet-chirurgische) behandeling van het onderhuidse vetweefsels met ultrasonore trillingen en radiofrequentie behandelingen bij kijken. Daarnaast horen er bindweefselmassages bij, voor een verbeterde doorbloeding van de huid, afvoer van vloeistoffen en vet via je lymfeklieren, inkrimpen van huidverslapping, afbraak van cellulitis en contourverbetering. Daarnaast krijg je een specialistisch persoonlijk dieet op basis van voedselsupplementen van aminozuren. Hoewel de BN’ers vooral spreken over het Alizonne-dieet, wordt het geheel op de website Alizonne Therapie genoemd: het dieet én de behandelingen samen maken het verschil.

Light en Kids

Hoef jij geen 50 kilo af te vallen net als Shirma en ook geen 25 kilo net als Shelley? Maar wil je wel je lichaamscontouren verbeteren? Dan is er Alizonne Light voor mensen die maar een paar kilo’s kwijt willen. Ook is er Alizonne Kids, voor kinderen met overgewicht.

Wachtlijst

Dat Alizonne Therapie behoorlijk populair is geworden dankzij alle BN’ers die er lyrisch over zijn, dat wordt wel duidelijk wanneer we het volgende op de website lezen: “Wegens media exposure, is een wachtlijst ontstaan voor de Alizonne Therapie.” Tja, wil je er aan beginnen dan moet je dus wel even geduld hebben.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alizonne (@alizonne)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alizonne (@alizonne)

Zóveel diëten, welke is nou het beste? Diëtiste Wendy heeft het antwoord

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Alizonne. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huh? Eigenwijze shetlandpony Brenda heeft bizar richtingsgevoel

Veel mensen slapen het liefst en het best in hun eigen bed. Dat hetzelfde geldt voor paarden. Althans, dat blijkt uit het hilarische verhaal van de eigenwijze shetlandpony Brenda. Het dier mocht uit logeren, maar brak uit en liep zonder pardon terug naar haar eigen wei.

Dat meldt Hart van Nederland maandagmiddag.

Fris weiland voor pony Brenda

Het begon allemaal toen de weide van de shetlander een grote modderpoel was geworden. Haar baasje Petra Courtin uit Nisse wil natuurlijk alleen maar het beste voor haar pony en dus besloot ze Brenda op een nieuwe omgeving te trakteren. Een frisse weide vol groen, vers gras zou een groot cadeau voor de shetlandpony zijn, zou je denken.

Logeerpartijtje

Maar daar was pony Brenda het zelf niet mee eens. Het dier was niet gediend van dit plotselinge logeerpartijtje. Want terwijl Petra dacht haar lieve paard met een gerust hart achter te kunnen laten, brak Brenda ’s nachts uit de weide. En je raadt het al: de volgende ochtend stond de shetlander gewoon weer bij Petra voor de deur.

Briljant richtingsgevoel

Petra vertelt totaal verbijsterd te zijn door het richtingsgevoel van haar pony. “Het is onwerkelijk. Je kan je toch niet voorstellen dat die oriëntatie zo goed is, het is echt een tocht van een paar kilometer. Je hoort het weleens van een poes, maar toch niet van een pony?!”

Dit is de eigenwijze pony in kwestie. En ja, ze staat nu tóch weer in de weide van Petra’s broer. Met een extra slot op het hek zodat ze niet weer uit kan breken. Dat wel.

Pony Brenda

Dierenvlogger Dian bezoekt een ‘bejaardencentrum’ voor paarden

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Lindanieuws, Hart van Nederland. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien