Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Dit is het verschil tussen verziendheid en bijziendheid

De termen verziendheid en bijziendheid heb je waarschijnlijk weleens gehoord. Maar wat betekenen ze nu precies en wat is het verschil? 

Libelle met LensOnline.nl

Wij leggen het je uit.

Bijziendheid
Deze oogafwijking wordt ook wel myopie genoemd; je hebt dan moeite om dingen op afstand scherp te zien. Bijvoorbeeld verkeersborden lezen tijdens het autorijden. Het dragen van een bril of contactlenzen met een minsterkte kan dit corrigeren. Ook kan het oog bij bijziendheid gelaserd worden. Lezen is meestal geen probleem voor mensen die bijziend zijn, behalve als de afwijking van de ogen groot is.

Lekker naar buiten
Steeds meer kinderen zijn tegenwoordig bijziend en de afwijking is gemiddeld hoger dan 50 jaar geleden. Dit komt onder andere doordat kinderen minder buiten spelen en meer dichtbij kijken, bijvoorbeeld op mobiele telefoons en tablets. Lekker buiten spelen helpt bijziendheid voorkomen, dus hup naar de speeltuin of het bos in met de (klein)kinderen!

Verziendheid
Deze oogafwijking wordt ook wel hypermetropie genoemd; je hebt dan moeite met voorwerpen van dichtbij scherp te zien. Bijvoorbeeld met lezen op een mobiele telefoon of in een boek, of de ingrediënten op een verpakking. Het dragen van een bril of contactlenzen met een plussterkte kan dit corrigeren. Ook hierbij is laseren een optie maar dit gebeurt alleen als je sterk verziend bent.

Hoofdpijn & vermoeidheid
Niet alleen wazig dicht bij zien is een symptoom van verziendheid. Bij jonge mensen komen symptomen als hoofdpijn en vermoeidheid ook vaak voor. De ogen kunnen een beeld dan nog als het ware ‘naar voren halen’ waardoor je het alsnog scherp ziet. Dit wordt accomoderen genoemd. Voor de ogen is dit wel erg vermoeiend, waardoor klachten als hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ontstaan. De ogen van oudere mensen zijn hier niet meer toe in staat.

Iedereen moet er aan geloven
Op latere leeftijd wordt iedereen verziend, omdat de ooglens minder goed kan opbollen en accommoderen daardoor moeizamer gaat. De eerste klachten beginnen vaak met lezen. Naarmate we ouder worden gaat vaak ook het ver zien slechter.

Lenzen voor iedereen
LensOnline is de grootste online aanbieder van contactlenzen. Hier bestel je snel en simpel lenzen met een plus- of minsterkte, of multifocale lenzen. Langsgaan bij je vertrouwde opticien voor advies kan ook. Dan weet je zeker dat de lenzen die je kiest, goed bij je ogen passen. De lenzen worden thuisbezorgd of gratis afgeleverd bij een van de aangesloten opticiens. Profiteer nu van 30 gratis daglenzen via LensOnline.nl/libelle.

LensOnline

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien