samen met Rijksoverheid
Iris koopt veel spullen tweedehands: “Ook voor de kinderen is het heel gewoon”
Het begon vijf jaar geleden met de aankoop van een opgeknapte tweedehands commode, maar is nu een gewoonte voor Iris Niesten (42): vooral gebruikte spullen kopen. Met deze ‘groene gewoonte’ draagt ze bij aan een beter milieu, en als bijkomend voordeel bespaart ze er ook nog geld mee.
Libelle samen met Rijksoverheid
“Toen ik voor het eerst moeder werd, werden ook mijn zorgen om de wereld groter. Ik wil dat mijn kinderen Moos (5) en Pip (3) straks ook nog een bewoonbare aarde hebben om op te leven. Vooral de hoeveelheid plastic die we gebruiken en die niet goed te recyclen is kan me ineens aanvliegen. Plasticdeeltjes zitten al overal in; daar moeten we iets mee. Ik probeer daar een bijdrage aan te leveren door zo min mogelijk nieuwe spullen te kopen.”
Cadeautjes
“Vooral kinderspeelgoed koop ik steevast op Marktplaats of Vinted. Voor hun verjaardagen, maar ook nu voor de feestdagen. Voor jarige kinderen van vrienden, waarvan ik weet dat zij er ook mee bezig zijn, koop ik tweedehands cadeautjes. Mijn voorkeur ging eerst uit naar speelgoed in de originele doos, maar ik heb gemerkt dat het voor kinderen helemaal niet uit maakt. Vorig jaar heb ik een Paw Patrol-boot verpakt in ons oude babybadje, dat vond mijn zoontje heel grappig. Het zit vooral in óns hoofd dat het nieuw moet zijn en in een perfecte verpakking.”
Taboe
“De kinderen weten dat veel van hun speelgoed en spullen in ons huis tweedehands zijn. Ik vertel ze dat we dat voor de natuur doen, leg uit dat het niet nodig is om alles maar nieuw te kopen. Het is voor hen heel gewoon. Waar het voor volwassenen soms nog een beetje taboe is om elkaar iets tweedehands te geven, zijn kinderen daar helemaal niet mee bezig.”
Geen impulsaankopen
“Ook mijn man is intussen meer bezig met tweedehands spullen kopen, al neigt hij van zichzelf meer naar nieuw. Ik roep altijd dat hij eerst even op Marktplaats moet kijken als we iets nodig hebben. Onze tuinbank, douche en eetkamerstoelen scoorden we bijvoorbeeld tweedehands. Je moet soms wat meer geduld hebben als je tweedehands winkelt, maar dat is helemaal niet erg. Zo doe je ook geen onnodige impulsaankopen meer. En als het niet lukt om iets tweedehands naar onze smaak te vinden, dan kopen we het nieuw. Af en toe voelt prima, voor ons.”
Hier vind je een aantal handige websites om tweedehands spullen te kopen én verkopen.
Meer groene gewoontes van Iris
Iris heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordeliger uit bent:
- Koop tweedehands (kinder)kleding: “Ik zet zoekopdrachten uit op Marktplaats voor kinderkleding in bepaalde maten. Vooral merkkleding kun je voor weinig geld in goede staat vinden. Ik verkoop zelf ook weer door wat mijn kinderen niet meer passen. Superleuk als je daar ook nog eens meer voor krijgt dan je er ooit voor gaf!”
- Rij niet te ver voor aankopen: “Of je nu naar een meubelzaak met nieuwe spullen gaat, naar een kringloopwinkel of een Marktplaats-adresje: ik probeer afstanden te beperken. Anders schiet je het doel voorbij met je groene aankoop.”
- Vraag om tweedehands: “Nodig je mensen uit voor je eigen verjaardag of die van je kinderen, geef dan gerust aan dat je blij wordt van tweedehands spullen. Sommigen moeten even een drempel over, maar ontdekken dan ook hoeveel moois er tweedehands te krijgen is.”
- Gebruik tekeningen als inpakpapier: “Cadeautjes pak ik weleens in met tekeningen van mijn eigen kroost, in plaats van met pakpapier.”
Goed voor het klimaat én de portemonnee
Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Kijk op iedereendoetwat.nl voor meer handige tips. Hier lees je ook meer over het ruilen, delen en weggeven van spullen.