Libelle samen met ReumaNederland. Beeld
Libelle samen met ReumaNederland.

Libelle samen met

Steeds meer mensen krijgen artrose - dit moet je weten over de ingrijpende ziekte

Als er geen betere behandeling tegen artrose komt, zullen in 2040 bijna 3 miljoen mensen aan de ziekte lijden – voornamelijk vrouwen. Wat houdt deze aandoening precies in? En is er iets aan te doen?

Onze commerciële redactie

Libelle samen met ReumaNederland

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Artrose is daar één van en komt het vaakst voor. Van de ruim 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma hebben er 1,5 miljoen artrose. Opvallend genoeg komt dit bij vrouwen twee tot drie keer vaker voor dan bij mannen, vooral na de overgang. Waarom is niet precies duidelijk, mogelijk heeft dit te maken met de daling van het hormoon oestrogeen.

Kraakbeen

Bij artrose heb je last van één of meerdere gewrichten. Tussen je botten in zit kraakbeen, dit zorgt ervoor dat je botten over elkaar kunnen bewegen. Maar bij artrose gaat dit kraakbeen achteruit en wordt dunner. Het gevolg: pijn, stijfheid en moeite met bewegen. De ziekte heeft een grote impact, en als er niets aan wordt gedaan, gaan we dat ook steeds meer merken in onze samenleving. Deze feiten over de aandoening wil je weten.

1. Onduidelijke oorzaak

Een duidelijke oorzaak van artrose is niet bekend. Wel weten we dat erfelijkheid een rol kan spelen. En dat hoe ouder we worden, hoe groter de kans is op artrose. Maar we weten ook dat vrouwen en mensen met overgewicht een verhoogd risico hebben. Ook zwaar lichamelijk werk is een risico. Als we zwaar werk lichter en gezonder maken, zouden we jaarlijks alleen al zo’n 3.000 nieuwe gevallen van knie- en heupartrose kunnen voorkomen.

2.Behandeling

Bewegen en oefeningen doen kunnen de pijn en stijfheid bij artrose verminderen. Maar een behandeling die de ziekte remt of geneest is er helaas nog niet.

3. Grote impact

Die behandeling is wel nodig, want drie op de vier mensen met artrose heeft dagelijks last van pijn, vermoeidheid en moeite met bewegen. Werken, (mantel)zorgen of oppassen op de kleinkinderen: door de ziekte wordt het allemaal lastiger.

Artrose staat in de top 5 aandoeningen in Nederland die de ingrijpendste gevolgen hebben op het dagelijks leven. In 2040 zal de ziekte zelfs op nummer 1 staan. Met het ArtroseOffensief wil ReumaNederland daar verandering in brengen. Want als we nu niets doen, is artrose in 2040 de meest voorkomende aandoening met de grootste ziektelast in Nederland.

4. Drie miljoen mensen

Er zijn nu al 1,5 miljoen Nederlanders met artrose, en naar verwachting loopt die teller in 2040 op tot bijna 3 miljoen. Allemaal mensen die actief willen zijn, met familie en vrienden, in de buurt, of op hun werk. Er zullen veel meer mensen uitvallen of arbeidsongeschikt worden, en ook de zorgkosten lopen hoger op. In 2019 lagen die al op 1,1 miljard euro. Mensen worden minder zelfstandig en kunnen steeds minder doen. Dit kost de maatschappij nog veel meer geld.

5. Ook bij jonge mensen

Vaak wordt gedacht dat artrose alleen bij ouderen voorkomt. Het klopt dat het risico op artrose toeneemt op hogere leeftijd, maar óók jonge mensen kunnen de ziekte krijgen.

Naar schatting 17% van de gevallen van heupartrose en 13% van de gevallen van knieartrose ontstaan door zwaar werk. Dat zijn niet alleen de stratenmakers, hoor. Denk ook eens aan al die mensen in de zorg. 1,5 miljoen Nederlanders moeten in hun dagelijkse werk regelmatig knielen, bukken of tillen. En wist je dat sportblessures ook een risicofactor zijn?

6. Juist bewegen

Je zou misschien denken dat beweging het kraakbeen nog meer aantast. Maar zolang je je lichaam niet overbelast, is dat niet het geval. De pijn wordt juist minder. Ook zorgt bewegen ervoor dat je lichaam en gewrichten goed blijven werken. Heb je artrose in je heup, knie, enkel of voet en heb je overgewicht? Het advies is dan om af te vallen. Zo leunt er minder gewicht op je gewrichten.

7. Niet goed begrepen

Bijna iedereen kent wel iemand met artrose. Toch heeft de helft van de patiënten het idee dat ze niet goed wordt begrepen door de omgeving. 51% voelt zich zelfs matig tot zeer eenzaam. Artrose kan bovendien leiden tot angsten en depressiviteit. Steun van de mensen om je heen is dan extra belangrijk.

ArtroseOffensief

Artrose is een ingrijpende ziekte met een grote impact op het leven, op persoonlijk en maatschappelijk vlak. We kunnen artrose nog niet remmen of genezen. Daarom slaat ReumaNederland alarm. Want er komen steeds meer mensen die door artrose niet meer kunnen meedoen, dat zal de samenleving geheel ontwrichten. Kijk hoe artrose ons allemaal raakt op reumanederland.nl/artrose-offensief.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden