Seksvragen aan Sanderijn Beeld Sanderijn
Seksvragen aan SanderijnBeeld Sanderijn

PREMIUM

Seksvragen aan Sanderijn: “Is seks beter als je tegelijk klaarkomt?”

Een vraag stellen over seks is niet voor iedereen even makkelijk, maar het antwoord kan helpen om je gerust te stellen, verder te gaan op dezelfde manier óf het over een andere boeg te gooien. Seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Doef spreekt elke week een lezeres over een seksonderwerp. Deze keer Elena (43), die zich afvraagt of gelijktijdig klaarkomen de seks beter maakt.

RedactieSanderijn

Elena (43): “Ik had laatst een discussie met mijn partner over wat voor hem fijne seks is. Allerlei dingen die hij me vertelde kwamen wel overeen met wat ik ook fijn vind, zoals aandacht voor elkaar en het uitdrukken van liefde voor elkaar. Maar tot mijn verbazing zei hij ook dat als we tegelijkertijd klaarkomen, hij dat het summum vindt van geslaagde seks. Nu vind ik het ook wel prettig als dat eens gebeurt, maar het hoeft van mij niet altijd. Sterker nog, ik kan vaak niet op hetzelfde moment klaarkomen als hij. Wat vind jij, Sanderijn?”

Sanderijn: “Er zijn meer mensen die dit fijn vinden, Elena, merk ik onder mijn cliënten. En als dat eens een keer lukt, kan dat inderdaad prettig zijn. Maar in de praktijk lukt het niet altijd, en dan zijn sommigen teleurgesteld, wat zonde is.”

Elena: “Sinds hij het gezegd heeft, let ik er veel op, wat me stress geeft. ‘Ben je al zover?’, vraagt hij soms ongeduldig. ‘Nou, nee’, zeg ik dan. En eerlijk gezegd hoef ik dan ook niet meer.”

Sanderijn: “Dat kan ik me voorstellen. Als je opgejut wordt, verlies je al snel de focus op je eigen opwinding. Maar het zal ook druk leggen op jouw partners orgasme. Want als jij ‘nog niet zover bent’, voelt hij zich gedwongen zich in te houden. Het kan ook zomaar gebeuren dat jij wel klaarkomt, terwijl hij ‘nog niet zover is.’ Allemaal situaties waarin jullie bijna gaan vergeten te genieten van het moment zelf.”

Elena: “Precies. En soms is hij zo teleurgesteld dat het niet samen is gelukt, dat ik daarna ook geen zin meer heb om nog door te gaan. Als hij dan blijft proberen om mij te laten klaarkomen, en ik aangeef dat ik niet meer wil, kan hij daar zelfs boos om worden.”

Sanderijn: “Het lijkt alsof het vrijen voor hem veel om presteren draait. Zowel voor hemzelf als naar jou toe. Klopt dat?”

Elena: “Hij wil niet dat het een egoïstisch gebeuren is, zegt hij.”

Sanderijn: “Dat is heel lief van hem, maar hoe je het ook wendt of keert, het moment van klaarkomen is wél even een egoïstisch gebeuren. Alles wat daarvoor (en daarna) gebeurt, is seksuele interactie en doen jullie samen en voor elkaar. Je let op elkaar, of de ander nog steeds opgewonden is, en helpt elkaar om die opwinding te behouden en te vergroten. Maar op het moment dat je voelt dat er een orgasme aankomt, keert ieder voor een kort moment naar binnen en ben je beiden even alleen met jezelf bezig. Daar is niets mis mee. Als die orgasmes tegelijk plaatsvinden, is dat mooi en fijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat de vrijpartij dan beter is.

Bovendien is het ook zo dat de meeste mannen alleen klaarkomen als ze penetreren, waarbij de meeste vrouwen dan nou juist geen orgasme kunnen krijgen. Voor een vrouw is klaarkomen tijdens de penetratie zonder dat haar clitoris wordt gestimuleerd haast onmogelijk. Bij de vrouwen waarbij dat wel gebeurt, is het vaak zo dat ze een specifieke houding nodig hebben (bijvoorbeeld boven op hun partner) om tijdens de penetratie toch een orgasme te kunnen krijgen. In die houding wordt tijdens het penetreren de clitoris door het heen en weer bewegen van haar bekken gestimuleerd. Maar veel vrouwen hebben uiteindelijk toch een vinger of hand nodig (of een seks-toy) die het uitwendige deel van de clitoris kan stimuleren. En dat kan dus best lastig zijn als de partner net op dat moment zelf bezig is met zijn orgasme.”

Elena: “Precies, en daarom lukt het bij mij niet altijd om op hetzelfde moment klaar te komen. Ik vind dat niet erg, hij blijkbaar wel. Wat kan ik daaraan doen?”

Sanderijn: “Het is belangrijk dat je daar nog eens met je partner over praat. Waarschijnlijk heeft hij zijn overtuiging dat gelijktijdig klaarkomen het toppunt is van goede seks ergens vandaan - van vroeger, van anderen, uit pornofilms waar dit wel vaak voorkomt. Maar het is een mythe en legt alleen maar druk op één of beide partners, wat de pret juist flink kan drukken. Oog blijven hebben voor elkaar tijdens de seks, zodat je je steeds bewust blijft van wat de ander wel en niet lekker vindt, is veel belangrijker dan het klaarkomen op hetzelfde moment.”

Sanderijn van der Doef is psycholoog en seksuoloog. Ze schreef diverse voorlichtingsboeken voor kinderen en werkt veel met volwassenen die vragen hebben over seksualiteit. Ze vindt dat seks plezierig en fijn moet zijn voor iedereen die dat wil.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden