Anne-Wil 36 Beeld Libelle
Anne-Wil 36Beeld Libelle

PREMIUM

Dagboek van Anne-Wil: “Dus mijn werk is eigenlijk de hobby van een vrouw die zich verveelt”

Anne-Wil heeft twee kinderen, zes kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Haar baas Jeroen staat vlak na sluitingstijd ineens in de zaak.

RedactieLibelle

Vrijdag

Achteraf had ik het kunnen zien aankomen. Geertje deed de laatste weken anders, schichtig, alsof ze me probeerde te mijden. Ik had er niet echt aandacht aan besteed, misschien gedoe in de privésfeer of zo. Maar gistermiddag na sluitingstijd stond Jeroen ineens in de zaak. Geertje en ik hadden opgeruimd en net toen ik naar huis wilde gaan, kwam hij binnen. “Laten we even wat drinken”, zei hij.

Nietsvermoedend liep ik achter hem aan naar het kantoortje en daar kreeg ik het te horen. Bijna geen omzet meer door de pandemie, een faillissement onvermijdelijk, niemand die een slechtlopende keten van kleine boetieks wil overnemen, dus nu worden ze stuk voor stuk verkocht of opgeheven. De hele voorraad in de uitverkoop en helaas, mijn diensten zijn niet langer nodig. Met andere woorden: einde verhaal, ik hoefde de volgende dag al niet meer te komen. Ik kreeg wel een financiële regeling aangeboden, want ook als ZZP’er ben ik een zeer gewaardeerd medewerkster. Dit is mij al eens eerder overkomen. Net als toen voelde het als een droom en weet ik nauwelijks hoe ik ben thuisgekomen. Pas in mijn eigen keuken begon ik te huilen.

Dinsdag

Ineens zijn alle dagen vrije dagen, maar ik geen idee heb wat ik met mijn tijd moet.

Han is weer vaak weg voor zijn werk. “Je vindt wel weer iets anders, mam”, zegt Manon. “Gelukkig hebben jullie het geld niet echt nodig.” Die laatste opmerking bedoelt ze goed, maar hij komt keihard binnen.

Nee, we hebben het geld dat ik verdien niet echt nodig, Han verdient genoeg voor ons beiden. Wat ik doe, is dus niet veel meer dan de hobby van een vrouw die zich anders verveelt. Dat is eigenlijk wat ze zegt, mijn dochter, die zich jarenlang over de kop heeft gewerkt om haar gezin financieel op de been te houden. Natuurlijk heeft ze het makkelijker gekregen door haar verbintenis met Boy, toch is het nog steeds nodig dat ze werkt.

En zelfs als het niet nodig zou zijn, zou ze wíllen werken. Werken gaat om veel meer dan alleen geld verdienen. En uitgerekend Manon maakt zo’n opmerking.

“Je zou vrijwilligerswerk kunnen gaan doen”, zei ze ook nog. Op zich een goed idee en wie weet ga ik dat ooit nog wel doen, maar wat op dit moment speelt, is dat ik ineens geen baan meer heb. Ik heb officieel te horen gekregen dat ik overbodig ben geworden en daar heb ik het moeilijk mee. Ik word wakker en hoef nergens naartoe, geen reden om de wekker te zetten, geen reden om op tijd op te staan, geen reden om na een snel ontbijt mijn fiets te pakken. Tijdens de lockdown was het ook maandenlang zo, dat vond ik heel zwaar. Net nu alles gewoon lijkt te worden, hoeft het helemaal niet meer. Mag ik alsjeblieft een beetje aangeslagen zijn?

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden