null Beeld

PREMIUM

Dagboek van Maud: “Het heeft ook voordelen om een controlfreak te zijn”

Mauds zoon Julian heeft problemen met zijn vriend, die te veel drugs gebruikt.

Redactie

Gek hoe iets waarbij je nooit echt hebt stilgestaan, plotseling een thema wordt. Drugs hebben nooit een serieuze rol gespeeld in mijn leven. Ik rookte vroeger niet – ik vond het gewoon smerig - en dus was het ook minder logisch om te gaan blowen.

Toch hing ik veel rond in een jongerencentrum, in de alternatieve scene, waar veel geblowd werd. En als je ergens mee omgaat, word je er vanzelf mee besmet. Dus toen iemand een keer een spacecake meenam, zei ik: “Doe mij ook maar een stuk.” Dat was één keer en nooit weer! Wat ben ik daar beroerd van geweest. Doodeng. Het goede nieuws was dat ik daarna voor eeuwig genezen was. Ik ben heus weleens dronken geweest, maar dat voel ik aankomen en kan ik nog enigszins controleren. Met drugs heb ik geen idee wat er gaat gebeuren en daar houd ik niet van. Het heeft ook voordelen om een controlfreak te zijn.

Heel normaal geworden

Tegenwoordig is blowen sociaal geaccepteerd. Zo heb ik een neef die elke dag blowt, al minstens dertig jaar lang. Er is nauwelijks een gesprek met hem te voeren en het ontbreekt hem aan elke vorm van ambitie om iets bijzonders van het leven te maken. Ik vind dat vrij sneu, maar hij beweert gelukkig te zijn. Ook het slikken van xtc, en weet ik veel wat voor pillen, en een lijntje coke op zijn tijd is normaal geworden. Ik snap dat niet. Waarom zou je afhankelijk willen worden van die uppers? Mensen zitten daar kennelijk niet mee.

Grenzeloos door alcohol en drugs

Ik heb het zelfs in mijn werk weleens meegemaakt. Een jong, wat zweverig stel, was er heel open over dat ze een pilletje hadden genomen toen de weeën waren begonnen. Ze zeiden dat ze het extra intens wilden beleven. Is het leven nog niet intens genoeg? Zeker op zo’n soort moment wil je toch helemaal helder zijn? Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor het kind dat op het punt staat geboren te worden. De tendens om alles maar met een pilletje, een snuifje, een blowtje te doen, dat kan toch niet? Mijn neef zou zeggen: “Jij drinkt alcohol, dat is erger.” Ik moet denken aan de slogan uit de jaren tachtig: ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is.’ Absoluut waar, maar geldt dat niet voor alles wat je inneemt, zodra je er afhankelijk van bent?

Ik ben blij dat Julian me in vertrouwen heeft genomen over zijn vriend, die door het drugsgebruik is veranderd. Ik wist daardoor ook meteen wat er mis is met Lisa. Ze mist empathie en is grenzeloos door te veel alcohol en drugs, door haar verslaving aan kicks.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden