Willeke #31 Beeld Libelle
Willeke #31Beeld Libelle

Dagboek van Willeke: “Hij is kapot: hij heeft niets meer te verliezen”

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Iedere week houdt ze een dagboek bij voor Libelle.

RedactieLibelle

Zaterdag 3 juli

Robbert staat te glunderen in zijn nieuwe overhemd. Ondanks het onbetrouwbare weer vieren we zijn slagen in de tuin. Hij is normaal al zo’n lange slungel, maar hij lijkt van het zelfvertrouwen nog tien centimeter langer. Hoog op zijn wangen gloeien twee roze plekken, van het vele energieke praten dat hij doet, of van het bier, wie gaat het hem ontzeggen op een dag als deze? Ik ben in een behulpzame bui en loop rond tussen de gasten, ruim rommeltjes op, schenk prosecco in. Floris zit als de braafheid zelve met Titia op schoot. Hij probeert haar wat onbeholpen een papje te voeren. Ik lach naar hem. Meteen heb ik medelijden met mijn broer - wat had hij het leuk gevonden om zijn vriend Stelios hier te hebben. Dat langeafstandsgedoe lijkt me vreselijk zwaar. Ik heb al een paar keer bij mama de hint gedropt dat Robbert Stelios zo mist, dus misschien... Ja!

Mama en papa hebben een reisje naar Griekenland voor hem gekocht, dat zie ik van een afstandje zodra hij de envelop openmaakt. Ik zet wat lege glazen weg en ik gluur langs Rob’s schouder naar de tickets. Hij krijgt een ontzettende smak geld van oma, dat ook nog eens. “Wilsie!” roept hij als hij zich omdraait. “Kom mee, dan gaan we Stelie het goeie nieuws vertellen.” Hij trekt me aan een arm naar binnen. Ik vind het lief dat hij me betrekt.

Het voelt alweer als een eeuwigheid geleden, die vakantie in Griekenland, toen hij en Stelios en ik bevriend raakten op het strand. Robbert videobelt Stelios. Het duurt even voordat Stelios opneemt, en hij is duidelijk in een andere bui dan wij. “My dear! I have some wonderful news. Say hi to Willeke first!” roept Robbert. Stelios zwaait halfslachtig naar me. “Maybe some privacy?” zegt hij dan.

Robbert kijkt mij vragend aan, maar zet de camera uit en loopt een paar passen verder de gang in. Ik hoor hem vertellen over de uitreiking, het feest, en de verrassing: dat hij naar Griekenland komt, heel gauw al. Ik kijk mee en voel dat er iets mis is. Robbert is aan het ratelen. De andere kant van de lijn is onheilspellend stil. En dan zakt Robberts uitgelaten glimlach in als een kaartenhuis. “What?” zegt hij. Het heel lang stil. Ik hoor Stelios praten maar hij klinkt te zacht om te verstaan. Robbert maait met zijn arm mijn kant op, gebaart dat ik weg moet. Daarna zegt hij, bijna piepend, “Can we talk about this?” Stelios hangt op.

Rob kijkt me verslagen aan. “Hij was al zo afstandelijk... maar ik snap niet... er is iemand. Hij heeft iemand.”

“Hij is met iemand vreemdgegaan?” Ik hoor het mezelf zeggen en ben meteen woest. Rob is zo trouw, zo lief geweest in deze relatie. Dit heeft hij niet verdiend.

“Erger dan dat. Hij is verliefd op iemand anders.”

“Rob...”

“Ga het nou niet tegen iedereen lopen zeggen. Het is feest.” Hij kijkt me verwilderd aan, en ik word bang van de chaos in zijn ogen. Ik wil niet doen alsof dit niet is gebeurd. Ik wil mama inschakelen. Rob probeert me niet eens echt tegen te houden, maar blijft verstijfd in de gang. Meteen heb ik spijt dat ik het aan mama heb verteld. Binnen de kortste keren weten papa en oma het ook, en Rob kijkt me teleurgesteld aan, alsof ik zijn vertrouwen heb geschonden.

Onze ouders proberen nog zachtjes op hem in te praten, ze bieden aan om iedereen naar huis te sturen, maar Rob wil het niet horen.“Waarom? Het is feest!” roept hij, en hij graait een fles prosecco van de keukentafel. Met een gekunstelde grijns stapt hij weer de tuin in en voegt hij zich bij zijn vrienden. Soms is Rob verdrietig, dan maakt hij ruzie of huilt hij. Zo zien we hem wel vaker. Maar nu is hij echt kapot. Hij heeft niets meer te verliezen. Meewarig kijk ik toe hoe hij de fles aan zijn mond zet. Dit kan nog wel eens volkomen uit de hand lopen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden