null Beeld

Dagboek van Willeke (kleindochter van Anne-Wil): “In blinde paniek verfde ik mijn haar, zonder de instructies te lezen…”

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. En sinds kort houdt ook zij een dagboek bij voor Libelle. Ze is bijdehand, maar ook weleens onzeker. Over haar uiterlijk bijvoorbeeld en over sex, want dat wil haar nieuwe vriend wel, maar zij nog niet. Ze spookt van alles uit en heeft zo haar twijfels over de relatie van haar moeder. Iedere woensdag lees je haar dagboek op Libelle.nl.

Woensdag

Robbert kan zijn lachen niet inhouden. Hij pakt mijn hoofd van bovenaf met één hand vast als een grijpautomaat en bekijkt het van alle kanten. “Aan de linkerkant is het bijna gelukt… grapje, je lijkt sprekend op maiskolf met al die ongeverfde plukken ertussen!”

“Nou ja!” bries ik terwijl ik zijn hand van mijn hoofd trek. “Het is niet helemaal geworden zoals ik het bedoeld had, maar zangeres Billie Eilish zou er nog best mee wegkomen.”

“Billie Eilish ziet er óók niet uit, Wils. Hoe haal je het überhaupt in je hoofd om je haar te verven? En dan nog zelf ook? Dat kan een kapper toch veel beter?”

“Dat zei mam gisteren ook al! Maar ik heb totaal geen geld.”

“Weet je, ik weet wel iemand die je kan helpen, mal wijf. Ik ga met je mee.”

Zondag

Ik fiets achter Robbert aan. Hij kijkt over zijn schouder en wiebelt met zijn wenkbrauwen. Na even tegen te stribbelen heb ik toegegeven dat ik inderdaad naar de kapper moet. Tussen haakjes moet ik bekennen: ik heb het wel héél dom aangepakt. Nadat ik bij Adam op de bank had geslapen, heb ik dagenlang gewacht op een appje van hem. Ik dacht dat hij zich zou verontschuldigen omdat hij druk op me had gezet. Maar toen bekroop een onzeker gevoel me: was ik niet degene die sorry moest zeggen? Ik was immers degene die niet durfde, terwijl ik toch zijn meisje ben...

Ik besloot dat ik er goed uit wilde zien als hij me ooit weer terug wilde. “Blondjes zijn geil,” had hij gezegd. Ik moest dus een stuk blonder, besloot ik, en in blinde paniek verfde ik mijn haar, zonder de instructies op het pak te lezen en terwijl ik overal spetters verf achterliet. Nu ben ik een vreemd gestreept diertje. Lief van Robbert dat hij wil helpen. Sinds hij uit de kast is, zijn we een stuk closer dan vroeger. Hij heeft een vriend die de kappersopleiding doet en die bereid is om gratis mijn haar weer presentabel te maken.

Even later zit ik in de kappersstoel. Mijn haar is kundig in honderd kleine pakketjes folie gevouwen. Zo hoort het dus. Niet gewoon met je handen erin wrijven. Ik drink een kop thee. Ik was niet van plan om alles uit de doeken te doen over Adam, maar nu het zo gezellig is, kan ik het niet laten. Ik vertel over de leugen dat ik bij een vriendin zou logeren, dat ik wist wat Adam van me wilde maar dat ik op het laatste moment niet durfde. Ik vertel dat hij op blondines valt. Ik vertel dat ik nog steeds niks van hem heb gehoord.

Robbert’s vriend balanceert op de rand van mijn stoel en kijkt me via de spiegel stomverbaasd aan. “Meid, je verft je haar toch niet voor een of andere kerel? Nu heb ik bijna spijt dat ik zo m’n best heb gedaan. Al zie je er straks helemaal snatched uit met je ijsblonde koppie, dat moet je voor jezelf doen, niet voor hém!” Robbert knikt instemmend. “Ik zei toch dat ze gek was.”

Ik pruil en kijk mijn kop thee in. “Ik kan er toch niks aan doen. Ik hou van hem!” Daar moeten ze smakelijk om lachen.

“Ze houdt van hem! Wat ben je toch jong.”

“Alsof jij zo veel ervaring hebt!” werp ik Robbert toe. “Lieverd, je weet niet half!” roept hij, en dan moeten we alledrie lachen. Ik geef de jongens gelijk - vriendjes doen er niet toe! Maar ik zeg niet hardop wat ik vanbinnen voel: dat het aller- allerbelangrijkste is dat ik Adam niet verlies. Daarover houd ik wijselijk mijn mond.

Meer dagboeken lezen?

Je leest het Dagboek van Anne-Wil hier >

Nieuwsgierig naar het Dagboek van Manon (de moeder van Willeke)? Neem dan een abonnement op deze exclusieve e-column:

Tekst: Charlotte Remarque. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden