Spywares spy through the phone. Big eyes peek from hair at smartphone of woman. Concept of safety use personal data in social media and internet. Vector illustration Beeld Getty Images/iStockphoto
Spywares spy through the phone. Big eyes peek from hair at smartphone of woman. Concept of safety use personal data in social media and internet. Vector illustrationBeeld Getty Images/iStockphoto

Dagboek Willeke: “Of is het te vroeg om een foto van Floris op Instagram te zetten?”

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Iedere woensdag houdt ze een dagboek bij voor Libelle.

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Zaterdag 30 januari

Aarzelend kijk ik naar de telefoon in mijn hand. Ik wou dat Rob hier was, dan zou hij advies kunnen geven. Hij kent de sociale regels beter dan ik. Is het te vroeg om een foto van Floris op Instagram te zetten? We zijn niet vriendje-vriendinnetje. Maar we zijn wel de hele dag in contact. En soms zoenen we. Wat betekent dat? Als hij gewoon zomaar een vriend was dan zou ik toch óók een foto van hem online durven zetten? Dus het moet kunnen, besluit ik.

Ik kies een foto die ik laatst in het park heb gemaakt, van Floris met Arie. Arie heeft een stok in zijn bek, en Floris heeft mijn knalroze muts op. Onder de foto zet ik: mijn twee wandelmaatjes!

De likes stromen binnen. Ik glimlach. Heb ik toch eens iets om aan de wereld te laten zien. Ik probeer minder op mijn telefoon te zitten, dus ik schuif het ding onder mijn kussen en ga beneden iets klooien in de keuken. Een omelet van eiwitten. Eigeel moet je niet eten, daar zitten zoveel calorieën en cholesterol in dat je het net zo goed meteen in je aderen kunt injecteren. Mama waggelt naar de keuken om in mijn pan te kijken en trekt een vies gezicht. "Je bent toch niet weer raar aan het doen met eten, Wils?"

"Neehee", zeg ik. "Ik lust gewoon geen eigeel."

"Da’s dan ook voor het eerst. Toen je een peuter was konden je vader en ik het woord ei niet eens zeggen, dan begon je meteen te gillen tot je er eentje kreeg." Ze lacht hard. "We moesten ‘s ochtends tegen elkaar zeggen: wil jij ook een ovaal ding dat uit een kip komt? Want anders kwam jij meteen aangerend op die dikke beentjes van je, haha!"

"Grappig, mam."

"Nou, gezellig ben je", zegt ze, en ze sukkelt terug naar de bank.

Ik neem mijn bordje mee naar mijn kamer en trek mijn telefoon weer tevoorschijn. Ik ben gebeld door Melissa, bizar genoeg. Meteen voel ik paniek in mijn buik opborrelen. Melissa heb ik al maanden niet meer gesproken. We waren vriendinnen, maar zij was zo’n onverbeterlijke roddelaar dat ik de vriendschap verbroken heb. Als zij me belt zit er dus iets goed mis.

Ze neemt meteen op als ik haar terugbel. "Meid", zegt ze met een grafstem, "moet je horen. Annemarijn Meijerinck heeft het op je gemunt."

"Wat?!" Annemarijn is de zus van Floris. Ze heeft de foto van haar broer op Instagram natuurlijk gezien. "Kijk zelf maar", zegt Melissa, "ze gaat helemaal los over je in de Dinnies-appgroep." Een scheut jaloezie gaat door me heen. Er is blijkbaar een appgroep met meiden uit de klas waar ik niet inzit. "Stuur maar een screenshot", zeg ik gelaten. "Dankje dat je het doorgeeft." "No probbie meis. Ik weet niet wat ze tegen je heeft." 'Maar je verdedigt me ook niet', denk ik. Ik zeg het maar niet.

Ik hang op en de screenshots stromen binnen. Annemarijn heeft mijn insta-post in de appgroep gezet. Ik lees het gesprek. En ik lees het opnieuw. Mijn omelet staat koud te worden op mijn nachtkastje. Trillend van woede begin ik te begrijpen wat ik lees:

Annemarijn: Wat een giller, deze chick denkt dat ze een rela heeft met m’n broer. Hoe desperate kun je zijn??

Elise: Wie heeft deze foto überhaupt gemaakt?

Annemarijn: Willeke, die fakking rare chick met wie ik bio heb.

Elise: Zus van die lange homo?

Annemarijn: Jaa die. Ze zit achter mijn broer aan omdat háár broer alle andere boys heeft afgepakt.

Melissa: Jongens gaan we nog chocomelwandeling doen morgen??

Annemarijn: En weet je wat pas echt gênant is? Haar stokoude moeder staat op het punt om van een halfbloedje te bevallen omdat ze zich door een veel jongere Surinamer heeft laten naaien. Hoe nasty is dat?

Elise: Hahahaha

Annemarijn: Verbaast me niets als daar straks een aapje uitgekropen komt. Haar pa had ook al een mongooltje gekregen met iemand anders.

Elise: Mooie schoonfamilie heb jij, An

Annemarijn: Ja dag. Als het aan mij ligt komt ze dit huis niet in. Mijn broer gaat maar iemand anders voor de gek houden.

Meer lezen?

Het dagboek van Anne-Wil (oma Willeke) kun je op Libelle Premium lezen >

Tekst: Charlotte Remarque. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden