Vrouw Beeld Shutterstock
VrouwBeeld Shutterstock

PREMIUMDe Dag Nadat

De Dag Nadat 18 - Ik met voorrang een coronavaccin kreeg

RedactieShutterstock

Esther (53) is qua leeftijd nog lang niet aan de beurt voor een coronavaccin. Haar overgewicht is echter wel een reden om de prikken te krijgen. Na enige twijfel besluit ze toch om zich te laten vaccineren.

Esther: “Mijn man draait zich naar me toe als de wekker gaat om kwart voor zeven. ‘Hoe voel je je?’, vraagt hij. Ik raak mijn bovenarm aan waar gisteren een dosis AstraZeneca in is gespoten. ‘Prima!’ Bij dit vaccin moet ik alert zijn op kortademigheid, zwelling van de benen en wazig zien, maar ik heb nergens last van. Het is een veilig idee dat ik straks beschermd ben tegen corona. Over tien weken krijg ik de tweede prik. Fijn dat ik me op de lijst heb laten zetten, al voelde het een beetje gek om voorrang te krijgen. Gelukkig gunde iedereen aan wie ik het vertelde mij die prik van harte. Er is ook een goede reden voor.

Zware belasting

Een paar weken geleden kwam in het nieuws dat mensen met overgewicht eerder zouden worden gevaccineerd. Meteen barstte de bom in de media: gaan ze dikke mensen nou belonen voor hun ongezonde leefwijze? Ik heb daardoor getwijfeld of ik me zou aanmelden. Was het wel eerlijk dat ik die prik kreeg? Ongezond ben ik trouwens niet, op mijn overgewicht na. Elk jaar krijg ik een check-up bij de huisarts en zelfs mijn bloeddruk is keurig. Eigenlijk is obesitas ook een ziekte. Niemand zegt: ‘Nu ga ik lekker heel dik worden.’ Het is bovendien de beslissing van experts wie een prik krijgt.

De reden waarom mensen met morbide obesitas boven aan de lijst staan, is simpel: bij ons is de kans groter dat de ziekte ernstig verloopt. Daarnaast is het een extra zware belasting voor de verpleging als mensen met overgewicht op de ic belanden. Op de website van mijn huisarts stond dat je je via de assistente op de lijst kon laten zetten als je tot een risicogroep behoort. Zodra de vaccins binnen waren, zou een uitnodiging volgen voor een prik. Die ontving ik vorige week. Gisteravond kon ik me op een vastgesteld tijdstip melden in een kerk in de wijk. Twintig minuten later stond ik gevaccineerd weer buiten.

Veerkracht

Na het ontbijt vertrekken mijn man en ik allebei naar onze eigen werkkamer. Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn we nauwelijks meer op kantoor geweest. Onze kinderen liggen nog op bed, die hebben vandaag online les en hoeven zich niet te haasten. Mijn negentienjarige zoon is eerstejaars student geschiedenis, mijn dochter van zeventien doet dit jaar havo-examen. Ik heb bewondering voor hun veerkracht, maar ik merk ook dat de rek er een beetje uit is. Ze verheugen zich op de zomer: feestjes, vakantie, eindelijk het studentenleven in. Mijn prik brengt dat dichterbij. Als alle kwetsbare mensen gevaccineerd zijn, kan er meer.

BMI-grens

Na de lunch pak ik de fiets voor m’n dagelijkse tochtje. In de afgelopen vijftien maanden is het door gezond te eten en meer te bewegen gelukt ruim veertig kilo af te vallen. Elke dag fiets ik minimaal een uur en ’s avonds wandel ik ruim een halfuur. Nu zit ik dus nog maar nét boven de BMI-grens van 40, waardoor ik recht had op een vaccin. De pandemie was niet de reden waarom ik gewicht kwijt wilde, ik was al bijna drie maanden goed bezig. Het virus was wel de motivatie om dit keer vol te houden. Ik ben trots op wat ik heb bereikt, voel me fit, zie er beter uit. Als het aan mij ligt, gaat er nog een kilo of twintig af!

Ik fiets naar huis en geniet onderweg van de bloesem. Thuis werk ik nog een paar uur tot het tijd is om te gaan koken. Na het eten trekt mijn zoon zijn sportkleding aan voor de rugbytraining. ‘Zo lekker, weer een teststok in mijn hersenen’, zegt hij sarcastisch. Alle spelers worden elke week getest, de voorwaarde om te mogen trainen. Ik vind het elke keer weer spannend. In oktober is mijn dochter op school besmet met het coronavirus, ze heeft nog steeds last van concentratieproblemen en alles ruikt raar voor haar. Doordat ze meteen in isolatie is gegaan, zijn wij niet ziek geworden. Het zou toch wat zijn als mijn zoon nu, op de valreep, het virus weer mee naar huis brengt.”

Lees hier het vervolg van dit verhaal.

Interview: Esther Speelman. Beeld: Shutterstock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden