Vaccin Beeld Getty Images
VaccinBeeld Getty Images

PREMIUMDe Dag Nadat vervolg

De Dag Nadat vervolg 18 - Ik met voorrang een coronavaccin kreeg

RedactieGetty Images

Vanwege haar overgewicht kwam de 53-jarige Esther eerder in aanmerking voor het coronavaccin dan haar leeftijdsgenoten. Ze kreeg het omstreden AstraZeneca-vaccin, waarvan toen nog niet bekend was dat er een gevaarlijke bijwerking zou kunnen optreden.

Esther: “Ik had nergens last van nadat ik was ingeënt met AstraZeneca, dus ik voelde me de koning te rijk. Niet grieperig, geen hoofdpijn, zelfs de prikplek deed geen pijn. Maar vier dagen later kwam in het nieuws dat het gebruik van dit vaccin per direct werd stilgelegd omdat bij een paar vrouwen een gevaarlijke bijwerking was opgetreden. Het ging om een weinig voorkomende combinatie van trombose en een verminderd aantal bloedplaatjes en de vrouwen die er last van hadden gekregen waren, net als ik, jonger dan 60 jaar. [premium-verder-lezen]Deze bijwerking zou je zeven tot tien dagen na de prik kunnen ervaren. Daar zit je dan, met bij wijze van spreken de pleister nog op je arm. Nu was het risico superklein dat dit mij zou overkomen, 1 op 100.000 geloof ik. Maar ik zocht wel meteen op wat de symptomen van deze vorm van trombose waren: hoofdpijn, wazig zien, buikpijn, puntbloedingen.”

Tweede prik

“Zo was dag zeven tot tien na de vaccinatie best een rare periode. Enerzijds was ik blij dat ik gevaccineerd was, anderzijds was ik toch een beetje bang. En zou mijn tweede prik wel doorgaan nu het vaccin niet meer aan mensen onder de 60 jaar werd gegeven? Gelukkig bleef trombose uit én hoorde ik een paar dagen later op het journaal dat mensen die een eerste dosis AstraZeneca hadden gekregen ook hun tweede prik konden halen. Ik kom er in juni zelfs even voor terug van vakantie!”

Interview: Esther Speelman. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden