null Beeld

PREMIUM#24

"Ik hoor mijn stem overslaan”

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Iedere week houdt ze een dagboek bij voor Libelle.

Charlotte Remarque

Vrijdag 21 mei

Dankbaar schuif ik het laatste hapje voorgerecht mijn mond in. Aad, de vader van Floris, is een geweldige kok. Is een coquille een dier? Vast wel. Ik voel me schuldig. Maar het heeft geen oogjes en de Panda’s hoeven het niet te weten. Zo voel ik me vaker, alsof ik twee levens heb. Het leven thuis, klein en druk en vol met babyspullen, het leven waar ik om dingen geef, waar ik principes heb. En het leven hier, waar ik niet meer hoef te zijn dan een gezellige gast.

“Ik ben blij dat je zo goed eet,” zegt Floris zachtjes en hij kust mijn slaap.

“Getver, kan dat niet ergens anders?” Annemarijn, het zusje van Floris, schuift demonstratief haar bord weg. “Ik voel me ineens misselijk.”

Aad, die dansend staat te koken bij het keukeneiland, grijpt in. “Marijntje, wees lief voor je schoonzus! Anders krijg je geen truffel-pastinaaksoep. Je lievelings!”

Annemarijn gaat onderuitgezakt zitten appen. “Pap,” zegt Floris, “als we de boot pakken deze zomer, kunnen we dan ook langs…”

“We hoeven het nu niet over vakantieplannen te hebben!” valt Aad hem haastig in de rede. Hij zet een pan op tafel. “We gaan lekker varen. We zien dan wel waarheen.” Wat een vreemde reactie. Ik moet straks Floris vragen wat ik heb gemist.

“En jij, Wils? Vakantie in eigen tuin?” vraagt Annemarijn.

“Niet zo flauw, Marijntje. Willeke gaat vast ook met haar familie op een fijne vakantie!”

Ik krijg een kleur. “Ik denk, eh, ik weet het niet. Misschien gaan we kamperen. We hebben het niet zo breed.”

“Ach, die moeten er ook wezen!” lacht Aad terwijl hij mijn soepbord vol schept. “Niet iedereen maakt er wat van, van de kansen op de markt. Daarvoor moet je een beetje de juiste mentaliteit hebben. De juiste werkhouding.”

Dit laat ik bezinken. De soep is heerlijk, maar ik heb een bittere smaak in mijn mond van de opmerking van Aad.

Voorzichtig zeg ik: “Ik denk niet dat…eh...mijn ouders werken heel hard, hoor.”

“Natuurlijk, meis! Het ontbreekt ze alleen aan ambitie.” Stomverbaasd zoek ik oogcontact met Floris, maar die houdt zich wijselijk afzijdig. Annemarijn heb ik nog nooit zo blij gezien.

“Wat houdt ambitie in, dan?” Ik leg mijn lepel net iets te hard neer. “De hele dag met jezelf zitten schaken terwijl je klauwen met geld verdient aan gebrekkige appartementen?”

“Wils!” zegt Floris en hij kijkt me wanhopig aan.

Aad blijft rustig. “Gebrekkig? Ik kan je verzekeren dat er niets aan de hand is met de woningen die mijn bedrijf verhuurt.”

“Mijn vader huurt anders van jou en hij zit al maanden tussen de schimmel.” Ik hoor mijn stem overslaan en heb nu al spijt van deze avond, ik had nooit iets moeten zeggen.

“Ik denk dat je overdrijft,” zegt Aad. “En ik denk dat je misschien moet kalmeren. Wij zijn toch zo gastvrij geweest om jou hier zo vaak uit te nodigen als je wil?”

Ik weet niet meer wat ik moet zeggen. Ik ga maar staan. “Bedankt voor de gastvrijheid. Excuus.” Ik loop naar de gang en grijp met tranen in mijn ogen naar mijn rugzak en mijn jas. Komt Floris achter me aan? Als ik bij mijn fiets sta verschijnt hij in de deuropening, maar hij gaat duidelijk niet zijn best doen om mij te troosten.

“Wils, ga nou niet,” probeert hij halfslachtig. “Hij bedoelt het niet zo. Je kunt het ook gewoon gezellig houden.”

“Ik houd het altijd gezellig. Altijd. Je weet trouwens dat ik geen dieren eet, of ben je dat soms vergeten?”

“Oh ja… had dan iets gezegd.”

“Wie ben ik in dit huis?” huil ik. “Jullie vinden me belachelijk.”

“Wils, niet waar! Overdrijf nou niet zo.”

“Ik overdrijf niet!” schreeuw ik hem toe. Voordat hij nog iets kan zeggen fiets ik weg.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

[lees-ook]

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden