Maartje en de meisjes 81 Beeld Getty Images
Maartje en de meisjes 81Beeld Getty Images

PREMIUM

Maartje en de meisjes - deel 77: “Nog meer gaywetten die ik moet weten?”

Maartje bracht de kinderen naar Jochem en mijmerde tijdens een wandeling door het bos over de volgende fase in haar leven. Judith nodigde haar uit voor een borrel op het terras van een gaybar.

RedactieGetty Images

Om twee uur bij de brug, appt Judith. Plan regenboog terras wordt werkelijkheid. In ons provinciestadje is er geen gaybar te bekennen en dus gaan we naar Amsterdam. Zij is daar al, want haar dienst als agent is net afgelopen. Ik ga met de trein. Mondkap op, zoveel mogelijk afstand houden bij de deur.

Gevaccineerd

Jeetje zeg, het is bijna een jaar geleden dat ik voor het laatst in het openbaar vervoer zat. Of dat ik in Amsterdam was. Judith komt aanlopen en geeft me een knuffel. “Geen zorgen, ik ben gevaccineerd,” lacht ze. Ik glimlach terug. Ze ziet er weer fantastisch uit, in haar lichtblauwe skinny en witte blouse met ruches. Een soort country look is het, I like.

“Wat ben je knap,” complimenteer ik.

“Wat je zegt ben je zelf,” lacht Judith. “Kom, we gaan hier naar rechts en dan zijn we er al bijna.

Stereotype

Ik vraag me af of mensen het aan ons kunnen zien, dat we van de vrouwenliefde zijn. Mijn eigen stereotype beeld is wijde broek, houthakkersblouse en een lekker kort koppie. Maar goed, daar schaam ik me nu ook wel een beetje voor.

“Gaat het?” vraagt Judith. “Je bent zo stil.”

“Ja, zeker, alles is goed. Ik vind dit gewoon wel indrukwekkend,” geef ik toe. We gaan zitten op een bakje tegen de gevel, onder een parasol. Met uitzicht op de straat. Wij kunnen iedereen zien. En iedereen ziet ons.

“Leg eens uit,” vraagt Judith.

“Nou, dit is mijn eerste uitstapje als vrije vrouw. Als niet-hetero. Als gay. Dat doet wel wat met me.”

‘Bi's horen nergens bij’

“Ik snap het,” antwoord Judith en ze knijpt even zacht in mijn onderarm. “Dat is ook niet niks. En in jouw geval al helemaal, want voor bi-vrouwen is het ook in een bar als deze extra lastig, want bi’s horen nergens bij.”

“Is dat zo?”

“In sommige kringen wel ja. Blijkbaar vinden sommigen dat je wel echt partij moet kiezen en er zijn wel van die zuurbekken die vinden dat je als bi van twee walletjes eet.”

“Wat stom,” zeg ik fel. “Het is toch niet dat ik een man en vrouw tegelijk wil. Daar ben ik nu juist van afgestapt. Ik vind die gedachte ook niet echt tolerant en inclusief.”

“Weet ik snoes,” sust Judith. “Daarom zeg ik het juist, want het is wel goed dat je het weet.”

Gaywetten

“Zijn er nog meer gaywetten die ik moet weten?”

“Ab-so-luut!” lacht Judith. “Je moet sowieso oppassen dat je het niet aanlegt met iemands ex. Want laten we wel wezen, met zovelen zijn we niet, dus je hebt al gauw iemands ex te pakken. En wij vrouwen splitten altijd. Dat hele heteronormatieve trakteren en om de beurt en alles, daar doen we niet aan.”

“Oke, oke, goed om te weten,” zeg ik. “Maar stel nou dat hier zometeen een leuke vrouw hetterras op loopt, hoe versiert ze mij dan? Of ik haar?”

“Hahahaha!” schatert Judith. “Lieverd, als het echt is, dan is er geen houden meer aan en schuift ze vanzelf een stoeltje bij. Van mij weten ze inmiddels wel dat ik niet van de vaste verkering ben, dus ik ben wat dat betreft je perfecte wingwoman.”

Veldonderzoek

“Ik moet nog heel veel leren,” zucht ik.

“Doe jij vooral maar lekker veldonderzoek,” lacht Judith. En dat is wat mij betreft het beste advies van de dag.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden