null Beeld

column

“Straks zit er een woedende puber naar me te zwijgen”, zeg ik

Manon schrijft in haar dagboek over haar moeder, gezin, vriendinnen en werk bij de plaatselijke krant. Met haar ex Joris kreeg ze Robbert en dochter Willeke, nu pubers. Ze heeft een relatie met de veel jongere Boy, de vader van baby Titia.

Redactie

Dinsdag

Na de geboorte van Titia zijn mijn culinaire hoogstandjes drastisch afgenomen, maar vandaag bereid ik een vegetarische lasagne. Willekes lievelingsgerecht. Titia heb ik op de keukentafel in haar wipstoeltje geparkeerd, zodat ze met haar grote bruine ogen al mijn handelingen kan volgen. Ook al begrijpt ze er niets van, ik leg haar toch precies uit wat ik doe. “Natuurlijk kun je bechamelsaus uit een pakje kopen, maar je maakt het supersimpel zelf. Blokje boter, lepel bloem…” Ik klop de melk door de saus als Wils thuiskomt. Ze gooit haar tas op een keukenstoel en wil meteen naar boven lopen. “Ho, wacht eens even”, zeg ik. “Hoe is het met het gruttoproject?” Ze haalt haar schouders op. “Ik zag op Magister dat je een heel goed cijfer voor wiskunde had? Wat knap, zeg. Als je zo doorgaat, ga je zeker over.” Weer die schouders. Nog een poging: “Ik ben je lievelingseten aan het maken: vegetarische lasagne.” “Ik eet vanavond bij Floris.” En weg is ze. De tranen prikken in mijn ogen. Wat kan ik doen? Als ik eis dat ze vanavond wel hier eet, zit ze zwijgend met een zuur gezicht in haar eten te prikken. Hoe lang gaat ze nog door met niet praten? “Mama weet het gewoon niet meer”, zeg ik. Titia lacht me stralend toe.

Woensdag

Vannacht moest ik er twee keer uit voor Titia, waardoor ik al met al misschien vier uur heb geslapen. Ik denk dat ze buikkrampjes heeft, Boy zegt dat ze een sprongetje maakt, dat heeft hij opgezocht in Oei ik groei, zijn nieuwe bijbel. Ik heb er even in gebladerd. Ik vind het een verontrustend boek. Volgens het schema in het boek zou Titia zich al moeten kunnen omrollen, maar daar doet ze nog geen pogingen toe.
Ik trek Titia het jurkje aan dat ik van Eefje heb gehad, leg haar in de wandelwagen en loop naar Eefje. Het is jammer dat ik zo moe ben, anders zou ik enorm genieten van het mooie weer, de bloemen in de voortuinen en het kwetteren van de vogels. In Eefjes tuin gaan we lekker in de zon zitten met een glas ijskoude citroenlimonade. Titia zit bij Eefje op schoot en knabbelt allerschattigst op een rubberen poppetje. “Stel nou dat je niets anders aan je hoofd hebt dan dit”, zeg ik. “Dan is het leven toch perfect?” Ze knikt. “Jammer genoeg moet ik vanavond de administratie doen.” “En als ik thuiskom, zit er een puber woedend naar me te zwijgen.”
Nieuwsgierig kijkt ze me aan. “Robbert?”
“Wils. Ze voelt zich achtergesteld, zegt dat ik alleen maar bezig ben met de baby. Dat is ook zo, ik geef Wils ook te weinig aandacht.”
“’Logisch!”, roept Eefje uit. “Toen Michael net was geboren, lukte het vaak niet eens om mezelf aan te kleden. Ik vind dat je het fantastisch doet!”
Lachend zeg ik: “Daarom ben je mijn bestie! Het nare is dat Wils me niet de kans geeft om het goed te maken. Ze is nauwelijks thuis, zit steeds bij Floris, haar vriendje. Zijn vader is Aad Meijerinck, die huisjesmelker. Het gebouw waar Joris in woont, is van hem. Hij doet helemaal niets aan het onderhoud. De schimmel druipt er van de muren.” Eefje trekt een vies gezicht. “En Wils maar opgeven over de prachtige villa waar Floris woont, dat ze twee keer per jaar met Club Med op vakantie gaan, dat ze op doordeweekse dagen mimosa’s drinken en Aad eigenlijk nooit hoeft te werken. De profiteur. Natuurlijk vertel ik niet tegen Wils hoe ik daarover denk, dan praat ze helemaal nooit meer met me.”
Troostend klopt ze op mijn knie. “Lieve schat, ik denk dat je eens wat qualitytime met Wils moet plannen. Ga een weekendje alleen met haar weg.”
“Dat weigert ze, dat weet ik nu al.”
“En als je Anne-Wil als bliksemafleider meeneemt?”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden