Sylvia Witteman Beeld Ester Gebuis
Sylvia WittemanBeeld Ester Gebuis

PREMIUM

Sylvia Witteman: "Avocado's staan bekend om hun wispelturige karakter”

Naomi GriepEster Gebuis

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (23), twee zoons (19 en 17) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over wispelturige avocado’s.

“Dit is wéér zo’n oplichter”, zuchtte mijn dochter, en ze toonde me de avocado die ze zojuist had opengesneden. Daar waar we op een zachtgroene, romige massa hadden gehoopt, grijnsde ons een grauwbruine, draderige pulp tegemoet. Avocado’s staan bekend om hun wispelturige karakter. Eerst zijn ze een week keihard, dan volgt er een (zeer!) kort moment van perfecte rijpheid en als je dan nét te laat bent met slachten, zijn ze kledderig en/of vezelig.[premium-verder-lezen]

Nu ben ik nooit te beroerd om ‘vroeger was alles beter!’ te roepen, maar voor avocado’s gaat dat niet op. Ik stam uit een tijdperk dat er nog helemáál geen avocado’s te koop waren, een soort donkere middeleeuwen in de ogen van mijn dochter, die met haar drieëntwintig jaar behoort tot de zogeheten avocadogeneratie: ze bestáát zowat uit avocado’s.

“Ik at mijn eerste avocado toen ik een jaar of tien was”, vertelde ik haar, maar dat wist ze al. “Jaha mam, met kerstmis, hè? Met een schepje garnalen erin en een scheut cocktailsaus.” Ja, zo was het. Best lekker, vooral de garnalen en de cocktailsaus. En de rustige zekerheid dat het een vol jaar zou duren tot ik wéér een halve avocado zou eten.

Maar de tijden veranderden. Ik leerde het ‘groene goud’ allengs waarderen en voor mijn kinderen is een boterham met avocado inmiddels net zo gewoon als een boterham met pindakaas. Gelukkig woon ik om de hoek van de markt, waar ze niet duur zijn. Daar zit dan wel vaak zo’n ‘oplichter’ tussen.

Fotografie: Ester Gebuis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden