PREMIUMTessel

Tessel: “Ik denk dat hij al die vrouwen versiert om zijn uiterlijk te compenseren”

Tessel Beeld Libelle
TesselBeeld Libelle

Het tripje naar Parijs ervoer Tessel als een hoogtepunt ten opzichte van haar situatie met Robert. Hoog tijd om haar avonturen te delen met Vos.

RedactieLibelle

Liggend op mijn bank luistert Vos naar mijn verhalen over Parijs. Terwijl ik een salade maak en mijn onvolprezen airfryer de frieten goudgeel roostert vertel ik hem hoe verrassend makkelijk ik het vond om in mijn eentje door de stad te banjeren. “Ik heb vriendinnen die er echt niks aan vinden om alleen te zijn”, zeg ik, “maar godzijdank kan ik dat goed. Ja, niet altijd natuurlijk.”

Leeg huis

Ik denk aan mijn oude schoolvriendin Roos. Ze zit in een hevig rouwproces sinds vorig jaar haar man is overleden. Roos vindt er in haar eentje geen bal aan, vertelt ze me keer op keer. Vooral in een leeg huis thuiskomen na een vakantie of een weekend weg vindt ze verschrikkelijk. Daarom wil ze een nieuwe man op den duur. “Maar als ik denk aan een andere man dan Hans in mijn bed word ik zo verschrikkelijk verdrietig.”

Roos en Hans hadden écht een goed huwelijk. Ze hadden voldoende aan elkaar en hun drie kinderen. Maar nu is Hans dood, zijn de kinderen het huis uit en weet Roos zich geen raad met zichzelf. De therapeut bij wie ze loopt, vatte het in het intakegesprek bondig samen: “Je moet het huis van je leven opnieuw inrichten.” Daar is ze nu met de moed der wanhoop aan begonnen: een nieuwe zin van het bestaan zoeken.

Lichtdroevig

Later, als we aan tafel zitten en Vos grote klodders mayonaise op zijn bord spuit, zegt hij dat hij er niet meer in gelooft dat hij nog ooit zou kunnen samenwonen. Hij is in een van zijn lichtdroevige buien waarbij zijn cynische kant nooit ver te zoeken is. “Waarom zou ik dat ook willen? Nu kan ik heerlijk mijn eigen gang gaan. Ik vind het al vervelend om met iemand wakker te worden. Ik houd van mijn eigen ochtendritueel met koffie en het nieuws en dat wordt dan in de war geschopt.”

Hij schept zich nog wat frieten en salade op. “Misschien”, zegt hij, “moet het hele concept liefde op de schop. Waarom niet een levenspartner met wie je kan praten, discussiëren, op vakantie, concerten, leuke dingen. En daarnaast heb je dan zo je vriendinnetjes of vriendjes om mee te neuken. Dan heb je alles, en is niemand ongelukkig.”

“Zo werkt het niet, Vos”, zeg ik. “Wij vrouwen willen een man als totaalpakket.”

“Maar waarom?” roept hij wanhopig, “je ziet toch dat het niet werkt?”

Liefde over en weer

“Ik zie om mij heen relaties die wél werken”, zeg ik koppig. “Neem nou Hans en Roos. Natuurlijk was er daar ook wel eens wat aan de hand, en Hans is ook een keertje vreemdgegaan, maar in the end hoorden ze bij elkaar. Hadden ze het goed samen, vertrouwden ze elkaar, was er veel liefde over en weer.”

“Oké”, zegt Vos, “maar hoeveel van dat soorten huwelijken ken je nou? De meeste zijn toch te tragisch voor woorden. En ik weet het zeker: wij mannen zijn er niet voor gemaakt om maar één vrouw te beminnen. Als ik zo’n aap zie, hoog op de apenrots met zijn harem om hem heen, zo’n aap snap ik heel goed. In het diepst van mij wezen voel ik me ook een zilverrug.”

“Een zilverrug met een Napoleoncomplex”, zeg ik ironisch. Vos is een kleine man met magere armpjes en met dromerige ogen. Ik verdenk hem ervan dat hij al die vrouwen versiert om zijn weinige masculiene uiterlijk te compenseren. Vos lacht. “Die ga ik op mijn Tinderprofiel zetten. Zilverrug met Napoleoncomplex zoekt Viking-vrouw met mediterraan temperament. Eens kijken wat dat voor reacties oproept.” Voordat hij vertrekt laat ik Zij van Marco Borsato nog even door de boxen knallen.

Want zij

Zij is de zon en de maan voor mij

Zij is het beste van allebei

Zo mysterieus en zo warm tegelijk

En ze doet iets met mij

Plagend dans ik om Vos heen terwijl ik meezing met Borsato. “Houd op”, kreunt Vos. “Dat vréselijke liedje. Jullie vrouwen geloven écht in dat sprookje van de romantische liefde, hè. Willen écht een man die dit voelt en voor je zingt. Tessel - jij zou toch beter moeten weten.”

Bron: XXX

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden