Tip Libelle

Stukje intro: dit is Volkskrant: Meer dan ooit heeft de samenleving behoefte aan journalisten die zaken tot op de bodem uitzoeken. Daarbij hebben ze uw hulp nodig. Heeft u informatie over een misstand? En wilt u die delen met de Volkskrant? Dan zijn er verschillende manieren om met onze journalisten in contact te komen.

Onderstaande kanalen zijn uitsluitend bedoeld voor journalistieke tips en informatie. Voor andere correspondentie, zoals opmerkingen of klachten, kunt u terecht op onze contactpagina.

Wat doen wij met je tip?

Het vergt moed om naar de krant te stappen. De Volkskrant behandelt alle tips die binnenkomen strikt vertrouwelijk. Een kleine groep gespecialiseerde journalisten beoordeelt de tips. Als hun inschatting is dat de tip mogelijk interessant kan zijn om verder uit te diepen, zoeken zij de juiste journalist(en) om ermee aan de slag te gaan.

Als je graag persoonlijk contact wilt met één specifieke redacteur kun je dit vermelden in je bericht.

Wat is een goede tip?

Een waardevolle tip gaat over een onderwerp dat belangrijk is voor de samenleving. Daarvoor hoeft het echter geen groot nieuws te zijn. Een verhaal over één patiënt kan ook relevant zijn voor veel andere mensen als zij zich er in kunnen herkennen.

Voor ons is het belangrijk dat u als tipgever concrete kennis heeft en het liefst ook documentatie en/of bewijs. Als u niet zeker weet of het genoeg is: mail ons vooral.

Enkele voorbeelden:

  • Ik heb het vermoeden dat het bedrijf waar ik voor werk de milieuregels of wetten overtreedt. Hier heb ik deze aanwijzingen voor.
  • Ik ben slachtoffer van seksuele intimidatie binnen een onderwijsinstelling en krijg ondanks meldingen geen gehoor.
  • Een minister zegt een document niet te kunnen vinden. Ik kan een kopie verstrekken.
  • Ik ben betrokken bij het coronabeleid en heb bewijs dat er kansen zijn gemist om het vaccineren te versnellen.
  • De overheid voert de wet te streng uit. Ik ken mensen die hier ernstige hinder van ondervinden.
  • Mijn arts heeft een fout gemaakt en het ziekenhuis wil dat ik erover zwijg.

We lezen alle tips met interesse.

Hoe kunt u ons tippen?

Email

De makkelijkste manier om een tip met de Volkskrant te delen is per e-mail. Ook kunt u op deze manier eventuele documenten meesturen. Dat kan via tips@volkskrant.nl

Email (PGP)

Versleuteld e-mailen is ook mogelijk, via zogeheten PGP. Dat staat voor Pretty Good Privacy en stelt mensen in staat om mails te versleutelen met de publieke sleutel van de ontvanger. Klik hier voor een volledige uitleg. Het is belangrijk om te weten dat de meeste PGP-toepassingen niet de metadata versleutelen. Dat betekent dat het onderwerp van de mail en naar wie die gestuurd is, achterhaald kunnen worden. De inhoud wordt wél versleuteld.

De PGP-sleutel van de Volkskrant is hier te vinden.

WhatsApp

Een andere manier om een tip in te sturen naar de Volkskrant kan via de chatdienst WhatsApp. Dat is een gratis app die gebruikmaakt van zogenoemde end-to-end encryptie. Daardoor zijn de berichten niet te lezen door andere personen dan de verzender en de ontvanger. Ook WhatsApp zelf kan de inhoud van berichten niet zien, waardoor niet kan worden voldaan aan tap verzoeken van overheden. Wel bewaart de dienst metadata. Daardoor is te zien wie contact heeft gehad met wie en wanneer.

Voeg ons toe: +31 6 15 00 39 58

Telefonisch

Het is ook mogelijk telefonisch contact op te nemen met de Volkskrant. Daarvoor is het van belang om uw naam, telefoonnummer en de omschrijving van uw tip duidelijk in te spreken op de voicemail. Wij luisteren naar alle berichten. Mogelijk nemen we contact met u op.

Telefoonnummer tips: +31 6 15 00 39 58

Post

Informatie versturen in een envelop kan ook. Post kan naar De Volkskrant:

Tips Volkskrant
Jacob Bontiusplaats 9
Postbus 1002
1000 BA Amsterdam

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden