TOKYO, JAPAN - AUGUST 03: Sifan Hassan of Team Netherlands celebrates winning the gold medal during the medal ceremony for the Women's 5000m on day eleven of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on August 03, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images) Beeld Getty Images
TOKYO, JAPAN - AUGUST 03: Sifan Hassan of Team Netherlands celebrates winning the gold medal during the medal ceremony for the Women's 5000m on day eleven of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on August 03, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)Beeld Getty Images

Heldin

Alles over atletiekfenomeen Sifan Hassan: 10 feiten die je misschien nog niet kende

Sifan Hassan domineert het sportnieuws en dat is niet voor niks. Dankzij het 28-jarige atletiekfenomeen heeft Nederland voor het eerst sinds 1992 op de Olympische Spelen goud gewonnen in de categorie atletiek. Woensdag loopt ze de halve finale van de 1.500 meter en op zaterdag volgt haar jacht op het goud op de 10.000 meter.

RedactieGetty Images

Dit zijn de 10 dingen die je over Sifan wilt weten:

 1. Ze is de eerste atlete die drie olympische loopafstanden combineert en het winnen van de drie onderdelen zou al helemaal een unieke prestatie zijn.
 2. Vóór de wedstrijd van maandag had Sifan een slechte nachtrust. “Ik had mezelf beloofd om vroeg te gaan slapen en te focussen op de 1.500 meter, maar dat kan niet na een gouden medaille. Ik heb maar twee uur geslapen”, vertelt ze aan de NOS.
 3. Dit is niet de eerste keer dat ze in de prijzen is gevallen. Sifan werd namelijk Europees kampioen op de 1500 meter (2014), Europees indoorkampioen (2015) en wereld indoorkampioen (2016). Ze won de veldlooptitel (2015), de Europese titel op de 500 meter (2018) en werd wereldkampioen in Doha op de 1.500 en de 10.000 meter. In 2020 sleepte ze goud binnen tijdens de Olympische Spelen.
 4. Als 16-jarig meisje vluchtte ze vanuit Ethiopië naar Nederland. Over de redenen om Ethiopië te verlaten, heeft ze nooit verteld.
 5. Tijdens haar studie verhuisde Sifan naar Eindhoven en daar ging haar ontwikkeling als hardloopster pas echt van start. Ze werd daar getraind door oud-atleet Aiduna Aitnafa. “Hij veranderde mijn mentaliteit, zorgde dat ik ambitie kreeg”, vertelt ze in een interview.
 6. Ze woont nog steeds in Brabant en is dol op de bourgondische provincie.
 7. Ze houdt van koffie en als ze tijd heeft doet ze een Ethiopisch koffieritueel. “Dan pakt ze een koekenpan, brandt de bonen die ze meenam uit haar geboorteland en haalt die door een molen. Het doet haar terugdenken aan vroeger”, schrijft NRC.
 8. Als kind droomde Sifan niet over een leven als topsporter. Ze wilde veel liever wetenschapper worden.
 9. Ze is ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, een organisatie die het mogelijk maakt dat dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch mee kunnen doen met voetbal, muziekles, turnen, streetdance, judo, theaterles of een andere sportieve of creatieve activiteit.
 10. NRC schreef al eens dat Sifan geen ochtendmens is. Dat is altijd zo geweest. Zo moest ze als meisje naar school rennen om niet te laat te komen.

Bron: NRC, NOS, Jeugdfonds sport & cultuur

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden