Bekende Nederlanders reageren bedroefd op overlijden Wim de Bie: ‘Legendarisch’ Beeld BrunoPress/Collectie Spaarnestad
Bekende Nederlanders reageren bedroefd op overlijden Wim de Bie: ‘Legendarisch’Beeld BrunoPress/Collectie Spaarnestad

Bekende Nederlanders reageren bedroefd op overlijden Wim de Bie: ‘Hij was legendarisch’

Het nieuws dat Wim de Bie (van het bekende cabaretduo Van Kooten en De Bie) is overleden, raakt veel bekende Nederlanders.

Birgit RoobolBrunoPress/Collectie Spaarnestad

Acteur Kasper van Kooten, de zoon van Kees van Kooten, laat via Twitter weten te rouwen om de dood van Wim. Ook zijn zus Kim van Kooten post op Instagram een foto van de trouwdag van haar ouders. ‘There were always thee of us in this marriage (but it never felt crowded)’, schrijft ze erbij. Ze schrijft dat haar vader een beste vriend had, die hij al kende voor hij haar moeder ontmoette. ‘Een van de liefste, meest bescheiden, meest zachtaardige mensen die ik heb gekend.’ Hun vader, Kees van Kooten, reageert niet op het overlijden van zijn beste vriend en zakelijk partner. Dat laat de VPRO maandag weten.

Wim de Bie maakte een grote indruk bij veel cabaretcollega’s. Van Kooten en de Bie zijn namelijk enorm belangrijk geweest voor het cabaret. Freek de Jonge roemt naast zijn gevoel voor humor, ook zijn bescheidenheid. Ook cabaretier Jochem Myjer staat stil bij het overlijden van Wim. ‘Wat een held’, schrijft hij in zijn tweet.

Presentator Frits Spits noemt Wim ‘een groot kunstenaar’ en radio-dj Michiel Veenstra roemt zijn werk. ‘Je zal toch zo’n legendarisch oeuvre achterlaten als Wim de Bie (en Kees van Kooten)’, schrijft hij.

Zelfs in de politiek staan ze stil bij het overlijden van Wim van Kooten. Mark Rutte noemt hem visionair en Caroline van der Plas zegt verdrietig te worden door het overlijden van Wim. ‘Wat een held. En wat waren hij en Kees van Kooten hun tijd ver vooruit met Van Kooten en De Bie. Zelfs mijn kinderen vinden het nog geweldig om terug te zien.’

De VPRO schrijft over Wim: ‘Hij was een satiricus en zijn observaties waren scherp, gevat en ironisch, maar nooit cynisch of grof. Wel vooruitziend. Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker, kan niet worden onderschat. Ook herdenken wij een zeer aimabele collega.’

Wim de Bie werd 85 jaar oud.

Bron: Twitter, Instagram

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden