Bevestigd: dít land organiseert het Eurovisie Songfestival 2023 Beeld Getty Images
Bevestigd: dít land organiseert het Eurovisie Songfestival 2023Beeld Getty Images

Bevestigd: dít land organiseert het Eurovisie Songfestival 2023

Hoewel de inzending van Oekraïne het Eurovisie Songfestival in mei heeft gewonnen, zal dit land de organisatie volgend jaar niet op zich nemen.

Doortje ScheepersGetty Images

De overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) en de BBC hebben maandagmiddag namelijk bevestigd dat het Songfestival in 2023 in Engeland zal plaatsvinden.

Winnaar Eurovisie Songfestival 2022

Oekraïne won in mei het Eurovisie Songfestival in Turijn, Italië. De band The Kalush Orchestra kreeg de meeste punten voor het nummer Stefania. Normaal gesproken vindt het evenement een jaar later in het winnende land plaats, maar dit keer was het niet duidelijk of het Songfestival wel in Oekraïne georganiseerd kon worden.

Hoop dat het zou goedkomen

Gezien de Russische invasie in het land is het niet veilig om het Eurovisie Songfestival in Oekraïne te houden. Toch hoopte het land dat het zou goedkomen. Vlak na de overwinning in mei sprak de Oekraïense omroep wel de intentie uit om het Songfestival van 2023 te organiseren in eigen land. Ook president Volodymyr Zelensky van Oekraïne hoopte dat hij de delegaties van de komende editie in een bevrijd Marioepol zou kunnen ontvangen.

Verenigd Koninkrijk

Halverwege juni heeft de EBU de knoop doorgehakt. Er is toen besloten dat het vanwege de oorlog niet veilig is. Kortom: het Eurovisie Songfestival 2023 wordt in een ander land georganiseerd. Het Verenigd Koninkrijk werd dit jaar tweede. Sam Ryder en zijn nummer Space man kregen in mei nét niet genoeg punten van de jury, maar als runner up mag Engeland volgend jaar wel het evenement organiseren.

Oekraïne kwalificeert zich, als winnaar van het afgelopen jaar, automatisch voor de grote finale met de Big 5, die bestaat uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Eurovision, Instagram

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden