Bibi Breijman deelt prachtig gedicht voor Nationale Herdenking: ‘Zodat het nooit vergeten wordt’ Beeld Brunopress
Bibi Breijman deelt prachtig gedicht voor Nationale Herdenking: ‘Zodat het nooit vergeten wordt’Beeld Brunopress

Bibi Breijman deelt prachtig gedicht voor Nationale Herdenking 15 augustus 1945: ‘Zodat het nooit vergeten wordt’

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Zo ook Bibi Breijman.

Tara StokdijkBrunopress

Bibi heeft Indische roots en vindt het belangrijk om vandaag te herdenken. Dat doet ze met een mooi gedicht op Instagram.

Bibi Breijman deelt gedicht

Ze schrijft:

‘Voor mijn voorouders
Groenkleurig, roosgeurend
nergens groener aan de overkant
Dat verre verre land
Dat jij maar niet vergeten kan
Het oude Indië zo tropisch, zo warm
Dessa’s, blote kaki’s je bruine haren in wind
De zon brandt als van ouds
toch voelt alles koud
Je pijn leek ongehoord
Je stem als een kaars gedoofd
Zoveel dingen zijn jou ooit beloofd
Het trauma dat je te jong groot maakte, maakt je dagelijks nog klein
Daarom herdenken wij vandaag en geven wij het door
Vieren wij allen wat wij vandaag kunnen zijn
Zodat het nooit vergeten wordt’

Indische roots

Bibi's vader is Indisch en haar roots zijn erg belangrijk voor haar. Zo vertelde ze in een eerder interview al: “Met mijn familie ging ik altijd naar pasars, Indische avonden en Semarang-reünies.”

Heftige verhalen

Een deel van haar familie kent helaas ook een donkere geschiedenis: “Mijn oma kwam uit een rijk Indisch gezin, mijn opa’s familie was arm. Er waren veel kinderen en ze hadden een zwaar leven. Mijn overgrootmoeder vertelde ons over de verschrikkingen tijdens de oorlog. Dat zijn heftige verhalen.” Aldus Bibi.

Nationale Herdenking

Vanavond om 19.00 uur is de NOS Nationale Herdenking 15 augustus 1945 te zien op NPO 1. Er is tijdens de uitzending met name aandacht voor de verhalen van overlevenden van de Japanse bezetting. Twee miljoen Nederlanders hebben een band met het toenmalig Nederlands-Indië.

Voor het eerst ’s avonds

Dit jaar vindt de herdenking voor het eerst in de avond plaats en is er voor het eerst sinds corona weer publiek bij aanwezig. Er zullen sprekers zijn, er wordt een krans gelegd, er wordt een minuut stilte gehouden en zangeres EliZe (Elise van der Horst), die een Indische moeder en grootmoeder heeft, zal het traditionele Indisch Onze Vader zingen.

Bron: Instagram

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden