Peter R. de Vries Beeld Brunopress
Peter R. de VriesBeeld Brunopress

BN'ers reageren vol ongeloof op aanslag Peter R. de Vries

Naast het koningspaar reageren ook verschillende bekende Nederlanders aangeslagen op het nieuws dat Peter R. de Vries (64) dinsdagavond is neergeschoten in het centrum van Amsterdam. “Onwerkelijk”, zegt Marieke Elsinga.

RedactieBrunopress

Peter R. de Vries werd dinsdagavond met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de persconferentie liet Femke Halsema weten dat hij zwaargewond is en vecht voor zijn leven.

Femke Halsema

De burgemeester van Amsterdam noemde de aanslag op het leven van Peter een ‘brute, laffe misdaad’. “De Vries is voor ons allemaal een nationale held. Een zeldzaam moedige journalist, volstrekt onafhankelijk en vrij van geest. Hij komt op voor mensen in nood, ouders van een vermoord kind en mensen die onterecht zijn veroordeeld. Hij is nog lang niet klaar. Vandaag blijkt de gerechtigheid, ook in ons land, ver te zoeken.”

Mark Rutte

Na afloop van de persconferentie gaf demissionair premier Mark Rutte ook een reactie. “Schokkend en niet te bevatten”, zei hij. “Bij alles wat we weten en nog niet weten, bij alle gevoelens van verslagenheid, staat voorop dat al onze gedachten uitgaan naar Peter R. de Vries en zijn geliefden.”

Marieke Elsinga

Ook voor presentatrice Marieke Elsinga was het een heftige avond. Terwijl ze gisteren in de kleedkamer van RTL Boulevard zat, hoorde ze het verschrikkelijke nieuws. Vlak daarvoor stond ze nog samen met Peter in de studio. “Mijn lijf en mijn kop schakelt meteen naar een soort ‘het is niet waar’, maar het is wel waar”, vertelde ze de volgende ochtend in haar show op Q-music.

Ze zei ook dat de aanslag ‘iets is waar het team van RTL Boulevard angst voor had’. “Onwerkelijk, dat is het gevoel dat steeds terugkomt.” Marieke heeft een onrustige nacht achter de rug. “Ik heb wel geslapen, veel gedroomd. Veel gewoeld. En toen ik wakker werd, voelde ik het meteen weer. Onwerkelijk is het woord dat steeds terugkomt.”

Kees van der Spek

Kees van der Spek werkte als verslaggever en regisseur bij het programma van Peter. Hij kan niet geloven wat er is gebeurd, vertelt hij in Humberto. “Het enige dat ik kan zeggen, is dat ik aan zijn gezin denk.”

Volgens Kees is Peter ‘iemand die de waarheid naar boven wil halen’. “Hij was het laatst bang voor een slecht rapport, zei hij. Dat tekent hem. Liever rechtop leven dan op zijn knieën sterven, dat was zijn motto.”

Rob Goossens

Mediajournalist Rob Goossens is net als Peter regelmatig te gast bij RTL Boulevard. “Er zijn weinig momenten geweest waarop ik zoveel moeite had om de juiste woorden te vinden, want het nieuws over Peter gaat door merg en been”, zegt hij. “Hij is een vechter, en dit is zijn belangrijkste gevecht. Ik kan alleen maar bidden voor een goede afloop.”

Pieter van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven noemt het nieuws ‘uitermate schokkend’. “Mijn gedachten zijn bij hem en ik wens hem heel veel sterkte!”

Ministers en Kamerleden

Ook verschillende ministers en Kamerleden reageren op het afschuwelijke bericht. Zo sprak demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën van ‘verschrikkelijke berichten’. “We kennen natuurlijk de toedracht niet”, aldus Hoekstra. “Maar wat de toedracht ook is, dit is onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws. In gedachten zijn we natuurlijk bij allen die dit aangaan en die hier veel verdriet van hebben.” Verder sprak PvdA-leider Lilianne Ploumen over een aanslag ‘op de journalistiek en onze vrije samenleving’.

Beth Holloway

Ook Beth Holloway heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. De moeder van Natalee Holloway heeft aan RTL Nieuws laten weten dat ze ‘kapot’ is van het nieuws. “Ik bid voor zijn familie en hoop dat Peter zich hier doorheen trekt. Hij heeft ons zoveel geholpen in de zoektocht naar Natalee. Ik ga nu proberen zijn familie te bereiken.” Natalee verdween in 2005 op 18-jarige leeftijd op Aruba. Beth Holloway werkte uitvoerig samen met Peter toen hij ontdekte dat de Nederlander Joran van der Sloot, die destijds ook op het eiland was, verantwoordelijk moest zijn voor haar verdwijning. Dit leverde Peter uiteindelijk een Emmy op, die hij samen met haar in ontvangst nam.

Berthie Verstappen

Berthie Verstappen, de moeder van Nicky Verstappen, hoopt dat Peter ‘zich erdoorheen worstelt’. “Hij is sterk, dus we hebben hoop,” zo vertelt ze aan ANP. “Het is lastig, we wachten in spanning af tot we wat horen. Gistermiddag hebben we hem nog gesproken over onze zaak.” Hiermee doelt ze op de moord op haar 11-jarige zoon Nicky, die in 1998 dood werd aangetroffen op de Brunssummerheide in Limburg. Peter staat de familie bij in het onderzoek naar zijn dood en als vertrouwenspersoon. “We hebben altijd veel contact gehad,” aldus Berthie.

Arie Groen

Ook Arie Groen, de vader van de verdwenen Tanja Groen, heeft inmiddels gereageerd. Hij en zijn vrouw zijn ontzettend verdrietig om het nieuws. Arie en zijn vrouw Corrie zaten dinsdagavond tv te kijken toen de telefoon rinkelde. “Het coldcaseteam uit Heerlen belde. Ze vroegen of we het nieuws al gezien hadden, maar we zaten naar een andere zender te kijken. Toen hebben we snel de tv omgeschakeld. We zitten nog steeds te kijken,” zo vertelt hij aangedaan. Peter is de afgelopen weken druk bezig geweest met de verdwijning van Tanja. In een persconferentie kondigde hij onlangs een inzamelingsactie aan. Hij wilde een miljoen euro inzamelen voor een ultieme poging om Tanja nog te vinden. “Net nu hij bezig was om de zaak van m’n dochter op te lossen gebeurt dit. Verschrikkelijk,” zo verzucht vader Arie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, Humberto, Twitter, Telegraaf, RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden