Caroline Tensen (59) vond de overgang ‘afschuwelijk’: “Wilde alleen maar huilen” Beeld Bart Brussee
Caroline Tensen (59) vond de overgang ‘afschuwelijk’: “Wilde alleen maar huilen”Beeld Bart Brussee

Caroline Tensen (59) vond de overgang ‘afschuwelijk’: “Wilde alleen maar huilen”

Iedere vrouw beleeft de overgang anders, maar soms is het regelrecht overleven. Caroline Tensen kan daarover meepraten. Zij ervaarde de overgang namelijk als ‘de meest afschuwelijke periode uit haar leven’ en schreef er een boek over.

Emma VerweijBart Brussee

Toen Caroline in de overgang kwam, zag haar leven er ineens heel anders uit. “Op een ochtend werd ik wakker en ik wilde alleen maar huilen”, zegt ze in gesprek met Privé. “Ik had nergens meer zin in en het ging ook niet over. Op een gegeven moment kon ik niet eens meer alleen thuis zijn.”

Veel schaamte

Uit schaamte wilde ze er niet over praten. Zelfs niet met haar partner Ernst-Jan, met wie ze destijds vier jaar samen was. “Ik was wel bang dat Ernst zou denken dat hij een kat in de zak had getroffen”, vertelt Caroline. “En ik heb wel even gedacht dat hij misschien bij me weg zou gaan. We waren net getrouwd en ineens had hij een onherkenbare vrouw die nergens meer zin in had.”

Seks? Nee, bedankt

Ook voor haar lichaam schaamde ze zich vreselijk, laat Caroline weten. Doordat ze aankwam in gewicht, wilde ze zich alleen uitkleden met het licht uit. Ook was haar zin in seks was ver te zoeken. “Ik moest niet aan seks dénken”, zegt ze.

Onbegrip en onwetendheid

Op haar werk was het niet anders: ook daar deelde ze haar ervaringen niet. “Bij de televisie wisten ze ook niet wat er destijds bij me speelde. Er is schaamte, onbegrip en onwetendheid.”

Overwinning

Inmiddels is Caroline er weer helemaal bovenop en voelt ze zich ‘beter dan ooit’. Om het thema uit de taboesfeer te halen, schreef ze het boek Het verboden woord, dat vanaf vandaag in de winkels ligt. Daarmee hoopt ze andere vrouwen een dienst te bewijzen.

Bron: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden