‘De dansmarathon’ onder vuur wegens ‘onmenselijke omstandigheden’ deelnemers Beeld Talpa
‘De dansmarathon’ onder vuur wegens ‘onmenselijke omstandigheden’ deelnemersBeeld Talpa

‘De dansmarathon’ onder vuur wegens ‘onmenselijke omstandigheden’ deelnemers

Het programma De dansmarathon kan op behoorlijk wat kritiek rekenen. Tweehonderd deelnemers gingen de strijd aan: 50 uur lang dansen met zo min mogelijk pauze, in de hoop er met die geldprijs van €100.000 vandoor te gaan. Maar hoe veilig was dit?

Tara StokdijkTalpa

In de laatste uren van de strijd viel namelijk de ene na de andere kandidaat af wegens blessures en onwel worden. Er werden zelfs deelnemers op brancards afgevoerd. Ook leken sommige kandidaten wel zombies op de dansvloer. Kijkers keken hier vol verbazing naar.

Reactie van het medische team

Toine Schoutens was het hoofd van het medische team bij het programma. Hij laat aan Shownieuws weten dat de mensen die over mishandeling spreken volgens hem ongelijk hebben: “Dit zijn misschien heftige beelden op tv, maar mensen herstellen meestal binnen een dag. Er blijft wat spierpijn en vermoeidheid over. Maar na een paar dagen goed slapen, eten en drinken verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon.”

Maria en Toon

Tawatha en Jermaine wonnen het programma. Zij hielden het vol om 50 uur lang te dansen en namen slechts 35 minuten pauze. Op de tweede plek eindigden Maria en Toon. Voor dit stel is momenteel een inzamelingsactie gestart. Er heerste na afloop namelijk niet alleen onvrede over de veiligheid van het programma, kijkers vonden het ook behoorlijk oneerlijk dat de koppels die wél 50 uur dansten, maar niet wonnen, geen geldbedrag kregen.

Goed doel

Kijker Mirjam de Groot kent Maria en Toon niet persoonlijk, maar besloot toch dat ze een inzamelingsactie voor het stel dat tweede werd wilde starten. Maria en Toon deden mee omdat ze de geldprijs graag aan hun eigen goede doel wilden besteden: de zorgtuinderij in Someren. Dat raakte Mirjam.

Inzamelingsactie

Mirjam vertelt: “Ik zat vanaf vrijdag aan de tv gekluisterd, Toon en Maria waren een van mijn favoriete stellen.” Over het goede doel laat ze weten: “Hun zoon heeft echt veel steun nodig, hij is totaal afhankelijk heb ik begrepen. En dansen is echt hun uitlaatklep, dus fijn als ze dat af en toe kunnen doen.”

Hier kun je doneren

Waarom een inzamelingsactie? “Ik dacht: waarom niet. Als iedereen zo van ze heeft genoten, waarom kunnen we dan niet allemaal een steentje bijdragen?”, aldus Mirjam. Inmiddels is er al een kleine zesduizend euro ingezameld. Ook doneren? Dat kan hier.

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

Bron: Shownieuws, Omroep Brabant.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden