Jip van der Toorn in De slimste mens Beeld KRO-NCRV
Jip van der Toorn in De slimste mensBeeld KRO-NCRV

‘De slimste mens’-kijkers keuren onsportief gedrag van Jip van der Toorn af

Op werkdagen kun je de klok erop gelijk zetten dat er reuring ontstaat rondom de nieuwste aflevering van De slimste mens. Ook maandagavond, als illustrator en cartoonist Jip van der Toorn haar concurrent Roos Abelman vakkundig uit het programma bonjourt.

Renée MulckhuijseKRO-NCRV

Dat dit op slimme doch (volgens sommigen) onsportieve manier gebeurt, moet Jip met kritische tweets bekopen.

Finaleronde van ‘De slimste mens’

Tijdens de finaleronde weten de kandidaten dat het erop of eronder is. Zeker omdat er al een kandidaat door is naar de volgende aflevering, in dit geval presentatrice Anniko van Santen, en er nog maar één plek over is. Dus wie de juiste antwoorden op de vragen niet weet, moet het spel bedachtzaam spelen. Zo kiest Jip er net als veel andere kandidaten voor om tijd te rekken. Als je dat doet én de antwoorden op de volgende vraag weet, maak je meer kans om je concurrent buiten spel te zetten.

Daarbij neemt Jip een behoorlijk risico, want Roos heeft in eerste instantie aan drie goede antwoorden genoeg om haar weg te spelen. De journalist verspeelt de kans, omdat ze niets over prinses Charlene van Monaco weet. Met nog maar vijf seconden op haar klok over kan Jip haar makkelijk wegspelen, maar ook zij weet niks over de prinses.

Dus kiest Jip ervoor om te wachten tot zij nog maar vier seconden over heeft, zodat ze de volgende vraag als eerste mag beantwoorden. Ze weet wel wat over het muziekplatform Spotify, waardoor ze met één goed antwoord haar plek in de aflevering van vanavond heeft verzekerd.

Onsportief

Deze manier van spelen is volgens velen een tikkeltje onsportief, maar toch laten de spelregels van De slimste mens dit toe. Tot groot ongenoegen van de twitterende kijkers thuis. ‘De spelregels lijken nergens op’, schrijft iemand. ‘In de finale heeft Jip van der Toorn mijn sympathie verloren’, deelt iemand anders. Ook zijn er enkele kijkers wél te spreken over de tactiek van de illustrator.

Bron: De slimste mens

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden