De Familie Knots Beeld Beeld & Geluid
De Familie KnotsBeeld Beeld & Geluid

Déze populaire serie uit de jaren 80 krijgt vermeldingen in de Van Dale

‘Speledingetje’ en ‘Een kloddertje roze hier!’. Het zijn twee beroemde termen uit de iconische jeugdserie De Familie Knots die de NRCV in de jaren tachtig uitzond. De serie krijgt nu na al die jaren twee vermeldingen in het woordenboek Van Dale.

Suzanna TimmerBeeld & Geluid

De Familie Knots was tussen 1980 en 1984 op de buis. Hetty Heyting maakte de serie in de jaren tachtig samen met Jan Simon Minkema en Marnix Kappers. De drie acteurs speelden verschillende personages zoals Opa en Oma Knots, Onkel X, Tante Til en Neef Herbert. Tante Til was later nog te zien in diverse Sinterklaasfilms.

Soortnaam geworden

Na zoveel jaren komen nu twee vermeldingen in de Van Dale, vertelde hoofdredacteur Ton den Boon in het radioprogramma Volgspot. Het gaat om de naam van de familie zelf, De Familie Knots. “Dat is een soortnaam geworden voor een familie waar allemaal rare dingen gebeuren”, zegt Den Boon. “De term wordt na vier decennia nog steeds regelmatig gebruikt. Veel kinderen die de serie in de jaren tachtig zagen, zijn nu tegen de vijftig.”

Speledingetje

Ook het woord ‘speledingetje’ komt in het woordenboek. Neef Herbert was er dol op. “Het woord is heel langzaam ingedaald in de Nederlandse taal”, legt Den Boon uit. “Het werd pas in 1992 gebruikt in een publicatie, jaren nadat de serie was gestopt. Maar het wordt nog steeds veel gebruikt als synoniem voor gadgets, vaak in auto’s of bij elektronische apparatuur.”

‘Een kloddertje roze hier!’ van Tante Til haalde de Van Dale nog niet, maar leeft nog steeds in de Nederlandse taal volgens Den Boon.

Hetty Heyting Beeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografie
Hetty HeytingBeeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografie

Bron: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden