Dierenleed maakt diepe indruk in ‘Floortje gaat mee’: ‘Het programma dat altijd gemaakt moest worden’ Beeld Jasper Doest BNNVARA
Dierenleed maakt diepe indruk in ‘Floortje gaat mee’: ‘Het programma dat altijd gemaakt moest worden’Beeld Jasper Doest BNNVARA

Dierenleed maakt diepe indruk in ‘Floortje gaat mee’: ‘Het programma dat altijd gemaakt moest worden’

De tweede aflevering van Floortje gaat mee staat wederom in het teken van dierenbescherming. Het succesvolle verhaal van de Turkse zakenman Mert Akkök maakt diepe indruk bij de kijkers.

Ruth SmeetsJasper Doest BNNVARA

De stop van deze week is Turkije. Hier neemt Floortje onder de loep hoe de mens al eeuwenlang omgaat met kamelen.

Kamelenworstelen

Vorige week raakten kijkers geëmotioneerd door de aflevering over beren in gevangenschap en ook deze week houdt niet iedereen het droog. Kamelen worden in Turkije gebruikt als amusement, bijvoorbeeld voor ritjes met toeristen, maar óók voor kamelenworstelen. En dat gaat er niet bepaald zachtzinnig aan toe.

Eerder werden kamelen in Turkije ook gebruikt voor andere doeleinden - bijvoorbeeld voor vervoer, als lastdier, voor voedsel en oorlogen. Door de invoering van een nieuwe dierenwelzijnswet is die tijd inmiddels voorbij.

Dieren redden

Gelukkig zijn er ook mensen die zich inzetten voor de bescherming van dieren, zoals de succesvolle Turkse zakenman Mert Akkök. Met zijn bedrijf organiseert hij medische congressen, maar zijn hart ligt het opvangen van dieren. Hiervoor verliet hij zelfs zijn huis in Istanbul voor een optrekje op het platteland. Omdat hij thuis niet genoeg ruimte heeft, rijdt hij regelmatig met een auto vol hondenvoer naar een bos. Daar komen dan mensen naartoe om hun honden te dumpen, omdat ze er niet langer voor willen zorgen.

‘Het programma dat gemaakt moest worden’

“Ze zien dat wij dit doen en voelen zich daarom minder schuldig”, vertelt Mert. “Ze weten dat ze niet doodgaan omdat wij ze voeren. Ik doe wat ik kan. Ik probeer zoveel mogelijk dieren te beschermen. En gelukkig te maken. Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn.” Kijkers zijn ontroerd door zijn verhaal. ‘Erg mooi programma. Geweldig hoe die man voor al die zwerfhonden zorgt’, laat iemand weten op Twitter. ‘Dit is het programma dat altijd gemaakt moest worden’, schrijft een ander.

Tekst gaat verder onder de Tweets.

Floortje gaat mee

In haar nieuwe reisprogramma Floortje gaat mee reist Floortje Dessing over land naar Nepal om de ingewikkelde relatie tussen mens en dier te vertellen. Dat doet ze samen met fotograaf Jasper Doest.

Floortje gaat mee is elke donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Bron: RTL Boulevard

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden