Dít is de bekende vader van ‘De slimste mens’-kandidaat Jip van den Toorn Beeld KRO-NCRV
Dít is de bekende vader van ‘De slimste mens’-kandidaat Jip van den ToornBeeld KRO-NCRV

Dít is de bekende vader van ‘De slimste mens’-kandidaat Jip van den Toorn

Jip van den Toorn is momenteel een veel besproken kandidaat in De slimste mens. Maar wist je dat de cartoonist ook een bekende vader heeft?

Tara StokdijkKRO-NCRV

Dick van den Toorn is acteur en zoon van actrice Kitty Janssen. Jip had dus ook een bekende oma.

De vader van Jip van den Toorn

Dick heeft in zijn carrière ontzettend veel mooie rollen mogen spelen. Zo zat hij in We zijn weer thuis, Zeg ‘ns aaa, Baantjer, M’n dochter en ik, Het sinterklaasjournaal en Het jaar van Fortuyn. En dat is slechts een kleine greep uit al zijn werk.

Vroeg televisiedebuut

Dankzij haar vader maakte Jip van den Toorn ook vroeg in haar leven haar televisiedebuut. Héél vroeg: ze was nog geen week oud. Het was in 1993 en Dick speelde op dat moment in We zijn weer thuis. De eenmalige rol van baby Lola Raaspit werd speciaal voor Jip geschreven. Dick zei destijds dat de maker van de serie vond dat het niet kon, zo’n klein kindje in de serie. “Daar voelde hij zich schuldig over. Maar ik zeurde door. Doe haar nou in de serie!”

Bellen met pap

Nu Jip een volwassen vrouw is en er haar eigen carrière op na houdt, belt ze haar vader nog vaak voor advies. Als ze aan haar wekelijkse beeldcolumn voor de Volkskrant begint, spart ze met hem. “Hij komt altijd met vage suggesties: ‘Als je nou de coronacrisis samenpakt met de klimaatcrisis, en racisme op de achtergrond’, een soort zoekplaatjes. Die gesprekken dwingen me beter onder woorden te brengen wat ik zelf eigenlijk vind”, vertelt Jip tegen de Volkskrant.

Verschillende meningen

Aan NPO Radio 1 vertelde ze dat ze zich verder niet veel van haar vaders mening aantrekt: “Meestal vindt hij mijn idee een heel slecht idee en moet ik het helemaal anders doen, volgens hem. Dan weet ik dat ik goed zit. Dan weet ik zeker wat ik wil. Zo gaat het elke week.” Wat zou Dick momenteel van haar deelname aan De slimste mens denken? Hij is vast apetrots! Ook de kijkers zijn fan.

Dick van den Toorn Beeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografi
Dick van den ToornBeeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografi

Bron: NPO Radio 1, Volkskrant

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden