Eva Jinek in 'De geknipte gast' Beeld BNNVARA
Eva Jinek in 'De geknipte gast'Beeld BNNVARA

Eva Jinek in tranen als ze over zoontje Pax (3) praat in ‘De geknipte gast’

Het was een emotionele avond voor Eva Jinek in de stoel bij Özcan Akyol. Toen ze in De geknipte gast over haar driejarige zoontje Pax vertelde, kon ze haar tranen niet bedwingen.

Doortje ScheepersBNNVARA

In haar nieuwe boek Droom groot interviewt Eva rolmodellen en pioniers over hun weg naar geluk en succes. Maar in De geknipte gast mag Eva een keer over haar eigen leven vertellen.

Voorlezen

Als je haar boek openslaat, begint het met een advies voor haar zoontje. Daarvoor heeft ze een tekst van de Amerikaanse filosoof en activiste Susan Sontag gebruikt. Özcan vraagt haar de tekst voor te lezen. “Het is nooit bij mij opgekomen dat ik niet het leven kon leiden, wat ik wilde leiden...” Jinek stopt met voorlezen omdat de tranen haar in de ogen springen. “Ik moet altijd huilen als ik bij jou ben. Ik wil dit echt niet”, reageert ze.

Toen ze vorig jaar meedeed aan Sterren op het doek kon ze het ook al niet droog houden toen het over haar kleintje ging. Ze pinkte een traantje weg zodra presentator Özcan naar haar zoontje vroeg.

Niet opgeven

Uiteindelijk kan ze zich herpakken en gaat ze verder: “Het is nooit bij mij opgekomen dat ik niet het leven kon leiden, wat ik wilde leiden. Het is nooit bij me opgekomen dat iets me daarvan kon weerhouden. Voor mij was het heel simpel, mensen met idealen en ambities die later niet het leven leiden waar ze van droomden, die hebben het gewoon opgegeven. Ik dacht: nou dan geef ik het niet op.”

Aanmoediging

Eva legt uit dat het een soort aanmoediging is. “Het leven is niet maakbaar, maar als je er ontvankelijk voor bent en als je op zoek bent naar iets om jezelf ‘aan te zetten’, om een beetje power te geven, dan werkt zo’n uitspraak enorm.” Ze wil deze boodschap graag aan Pax meegeven omdat tachtig procent van wie zij is, is gestuurd door het verhaal van haar ouders. “Er is een trauma geweest in het leven van hen. Ze zijn gevlucht en hebben nooit meer naar huis gekund. Mijn ouders zijn het ultieme voorbeeld van: ‘Wat doe je dan met je leven? Waar kies je voor?’”

Tsjecho-Slowakije ontvlucht

Toen haar moeder 18 jaar was en haar vader 23 werden ze ‘persona non grata’ verklaard, nadat ze aan het eind van de Praagse Lente hun geboorteland Tsjecho-Slowakije ontvluchtten. “Ze mochten niet meer terug”, legt de journalist en presentatrice uit. “Mijn vader heeft toen een beroep gedaan op de overheid. Zijn ouders waren overleden. Hij wilde terug om hun begrafenis bij te wonen, maar dat mocht niet. Dat komt nooit meer goed, dat gevoel.”

“Het kan zo voorbij zijn”

Zelf heeft Jinek zo’n ‘rauw trauma’ nooit meegemaakt. “Maar ik ben natuurlijk opgevoed door ouders die hier mee leven. Dus dat zit ook in mij. Ik denk nooit lichtzinnig. Ik denk nooit: morgen heb ik mijn baan nog steeds. Het kan zo voorbij zijn. Ik reken me nooit rijk.”

De presentatrice brengt deze week haar boek Droom groot uit en deelt op social media alvast een voorproefje. Dat doet ze met een prachtige foto samen met haar moeder:

Bron: De verknipte gast

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden