null Beeld

Hadewych Minis

Afgelopen decennia zijn al heel veel inspirerende vrouwen voorbijgekomen in Libelle. En ook in 2019 is er geen gebrek aan bijzondere vrouwen, zoals deze zes die de top bereikten. Journalist Liddie Austin sprak met hen over het leven, de liefde en de kroon op hun werk.

Hadewych Minis (42) is zangeres en actrice. Ze speelde bij Toneelgroep Amsterdam, maakte cd’s met eigen nummers en kwam vorig jaar met haar eerste solovoorstelling: Minis Plus. Hadewych is getrouwd met acteur Tibor Lukács en moeder van Salvador (7) en Catalina (4).

“Drie jaar geleden wist ik niet goed hoe ik verder moest in mijn werk. Op vakantie in Thailand vroeg een monnik me om mijn dromen op carrièregebied te formuleren. En toen zei ik: ik zou graag een one woman show maken en daarmee in Carré staan. Die droom is nu dus uitgekomen. Op 30 mei sta ik in Carré met Minis Plus, mijn eerste solovoorstelling. Ik zie het als de kroon op mijn werk. Het acteren, de muziek die ik heb gemaakt, alles komt daar samen. Ik ben echt niet iemand die de hele tijd haar dromen loopt uit te spreken. Maar de paar keer dat ik dat heb gedaan, zijn ze wel uitgekomen. Bij mij gebeurde er steeds iets bijzonders als ik op een soort kruispunt stond en iets nieuws wilde. Ik wist niet wat er zou gebeuren, maar toch: die wens durven uitspreken en het pad dan inslaan, zonder te weten waar dat toe zou leiden, heeft voor mij heel bijzonder uitgepakt.”

“Als je liefdevol bent voor jezelf, word je ook liefdevoller voor anderen”

Bepalende ervaring

“Dat wil niet zeggen dat het pad alleen maar leuk was. In de tijd dat ik Minis Plus maakte ben ik vaak genoeg huilend, gefrustreerd of ziedend thuisgekomen. Ik ging een soloshow schrijven over mezelf, dus de vraag drong zich op: wie ben ik? Je ziet jezelf toch vaak vanuit het perspectief van anderen. Ik werd altijd als die sterke, enthousiaste vrouw gezien, die weet wat ze wil. Als iedereen dat zegt, ga je je daar ook naar gedragen. Mensen die het moeilijk hadden, zochten steun bij mij. Dat is mooi natuurlijk, maar hoe zat het eigenlijk met mijn eigen kwetsbaarheden? Die heb ik natuurlijk, alleen zijn ze in eerste instantie kennelijk minder zichtbaar. Maar ik voel me ook regelmatig heel kwetsbaar, ik weet vaak genoeg juist helemaal niet wat ik wil. Mocht ik afgezien van stoer en sterk ook twijfelend en onzeker zijn?

In het verleden heb ik een #metoo-achtig iets meegemaakt. Tijdens het schrijven van Minis Plus realiseerde ik me dat die ervaring veel bepalender is geweest voor mijn leven dan ik dacht. Ik vond altijd dat ik me er maar overheen moest zetten: andere mensen hadden veel ergere dingen meegemaakt. Maar je hoeft je niet te vergelijken met anderen. Dat iemand iets veel ergers heeft meegemaakt, betekent nog niet dat jouw pijn om iets dat misschien minder gruwelijk is, er niet mag zijn. Het was wel degelijk heel verdrietig en naar.”

Buiten de tijd stappen

“Het had misschien niet eens zo veel uitgemaakt als de voorstelling niet zo mooi gerecenseerd en goed bezocht was. De groei die ik dankzij mijn voorstelling heb doorgemaakt, is voor mij de grootste winst: ik ben dichter bij mezelf gekomen. Sinds die reis naar Thailand mediteer ik en ook dat heeft mij veel gebracht. Als je liefdevol voor jezelf bent, word je ook liefdevoller voor anderen en dat maakt je kalmer en tevredener. Dat wil niet zeggen dat ik nu nooit meer somber wakker word, maar ik kan het makkelijker accepteren. Ik weet inmiddels dat je niet altijd in een doldrieste stemming kunt zijn, dat dips er ook bij horen. En ik weet ook wat ik dan kan doen. In een museum, in een bos, in een kerk, maar ook op een vliegveld komt dat drukke hoofd van mij tot rust. Het is alsof je op die plekken even buiten de tijd stapt. Mijn leven is al met al aangenamer geworden. Vroeger moest ik heel veel van mezelf, nu kan ik het vaker loslaten. Ik weet dat ik niet overal een tien voor kan halen. In die zin kan ik soms jaloers zijn op mijn man: het kan hem veel minder schelen wat de buitenwereld van hem vindt.”

Heel aantrekkelijk

“Dit is de eerste relatie waarin ik alles deel wat ik voel. Ook als ik iets minder leuk vind, of als ik iemand anders een keer leuk vind. Ik vertel het zodat hij zich veilig bij mij voelt en ik bij hem. Tibor is wijs, rustig en belezen, terwijl hij eruitziet als een schoffie. Dat vind ik heel aantrekkelijk, zeker als hij een snor en een sik draagt, haha. Ik ben van ups en downs, hij is veel stabieler. Ik vroeg hem laatst: ‘Vind je het niet vervelend dat het bij mij emotioneel zo op en neer gaat?’ ‘Wat grappig’, antwoordde hij, ‘dat vraag je heel vaak. Maar nee, dat vind ik niet vervelend. Dat is wie jij bent en op wie ik verliefd werd. Natuurlijk is het leuker als je vrolijk bent, maar die andere kant hoort ook bij jou.’ Dat begin ik zelf zo langzamerhand ook te zien.”

Fotografie: Humberto Tan.
M.V.V. Zara (bloes, schoenen) en Arket (broek). Oorbellen privébezit

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden