Het is definitief: het Eurovisie Songfestival is volgend jaar niet in Oekraïne (en in dít land waarschijnlijk wel) Beeld Getty Images
Het is definitief: het Eurovisie Songfestival is volgend jaar niet in Oekraïne (en in dít land waarschijnlijk wel)Beeld Getty Images

Het is definitief: het Eurovisie Songfestival is volgend jaar niet in Oekraïne (en in dít land waarschijnlijk wel)

De inzending van Oekraïne pakte vorige maand de winst tijdens het Eurovisie Songfestival in Turijn. Toch is vandaag besloten dat het land volgend jaar niet de organisatie op zich neemt.

Tara StokdijkGetty Images

De overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) vindt het vanwege de oorlog niet veilig om het Eurovisie Songfestival in Oekraïne te houden.

Dít land waarschijnlijk wel

Welk land dan wel? Groot-Brittannië werd tweede op het Songfestival in Turijn. Daarom is de kans groot dat dit land de organisatie op zich zal nemen. De EBU gaat het gesprek aan met de Britse omroep BBC.

We gaan naar... Glasgow

Als dit doorgaat, dan wordt Glasgow de stad waarin het plaats zal vinden. Daarover werd de afgelopen tijd al druk gespeculeerd. OVO Hydro, een evenementenlocatie in Glasglow, heeft namelijk een flink gat in de programmering van mei volgend jaar.

Eurovisie Songfestival: veeleisende productie

Op een concert van onze eigen André Rieu op 27 mei na, is de agenda voor de gehele maand mei nog leeg. Vrij opvallend! Dat maakt het echter nog geen gesneden koek. De EBU laat namelijk weten dat het Songfestival ‘de meest complexe tv-productie ter wereld is’, dus er moet aan behoorlijk wat eisen worden voldaan.

Reactie BBC

De BBC heeft al laten weten dat ze graag het gesprek aangaan: ‘We hebben het bericht van de EBU gezien. Het is duidelijk dat dit omstandigheden zijn die niemand wenst. Na de beslissing van de EBU willen we uiteraard graag praten over het organiseren van het songfestival.’

Eurovisie Songfestival-winnaar Oekraïne

Natuurlijk wordt er niet zomaar aan Oekraïne voorbij gegaan. Het is volgens de EBU wel de bedoeling dat het land in de shows van volgend jaar terugkeert.

En Nederland dan?

Of Nederland ook een kanshebber was om volgend jaar het Songfestival te organiseren? Het lijkt er niet op. Er zijn geen gesprekken geweest tussen de EBU en AVROTROS.

Na haar Songfestival-winst in 1975 ging zangeres Getty Kaspers - destijds 27 jaar - door een zware periode:

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden