Humberto Tan Beeld RTL
Humberto TanBeeld RTL

Humberto Tan: “Als goede mensen zwijgen, laat je het kwaad voortwoekeren”

Humberto Tan sprak zich zondagavond tijdens zijn gelijknamige progamma Humberto uit over een politieke kwestie die hem zeer aan het hart gaat. De aanleiding is een uitspraak van Thierry Baudet, waarin de politicus zegt dat het risico om aids te krijgen verwaarloosbaar is voor blanke heteromannen. “Soms moet je niet zwijgen.”

Anne-Flore MullerRTL

De presentator ontvangt véél lof op sociale media op het uitzonderlijke, kwetsbare en persoonlijke televisie-item.

Uitspraak Baudet

Persoonlijke kwesties bespreken in je eigen talkshow, dat komt niet vaak voor. Toch doorbreekt Humberto Tan zondagavond deze ongeschreven televisieregel, wanneer hij zich uitspreekt over een zeer omstreden uitspraak van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Die zei: “De kans dat een blanke hetero aids krijgt, is kleiner dan de kans dat-ie door de bliksem wordt getroffen. Die kans is 0,000. Eigenlijk bestaat aids niet, in principe niet, voor blanke hetero’s. Dat komt eigenlijk niet voor”, luidde zijn statement.

Persoonlijke kwestie

Naar eigen zeggen twijfelde Humberto erg of hij zich moest uitlaten over deze uitspraken. Maar omdat het hem persoonlijk raakt, vond hij dat zwijgen geen optie was. “Je geeft iemand een platform, laat horen wat hij zegt en het is ook onzin. Maar tegelijkertijd, als je dat constant blijft doen, laat je het ook voorbijgaan”, aldus Humberto.

Bagatelliseren

“Dit was gewoon te ver, omdat het me persoonlijk raakt”, vervolgt hij. “De broer van Mark Rutte, de broer van Eberhard van der Laan, mijn broer. Alle drie overleden aan de gevolgen van aids. Maar Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren en te overgieten met een racistisch, homofobisch sausje.”

Credo Peter R. de Vries

Humberto Tan verklaart waarom hij uiteindelijk besloot niet te zwijgen, maar voor zijn mening uit te komen. “Ik moest heel erg denken aan mijn collega Peter R. de Vries. Dat was zijn credo ook: als goede mensen zwijgen, laat je het kwaad voortwoekeren”, aldus de presentator.

Lof, bijval en complimenten

Op social media ontvangt Humberto Tan veel lof, bijval, steun en complimenten over zijn uitspraken op live-televisie. De naam van de presentator is zelfs trending op Twitter.

Bron: Het Parool

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden