Influencers in Noorwegen moeten aangeven dat hun foto's zijn bewerkt Beeld Getty Images
Influencers in Noorwegen moeten aangeven dat hun foto's zijn bewerktBeeld Getty Images

In Noorwegen moeten influencers aangeven of hun foto bewerkt is

Een filter, donkere wallen weghalen of je taille wat versmallen: op social media houden beroemdheden en influencers wel van een beetje Photoshop. In Noorwegen zijn zij voortaan verplicht aan te geven of een foto is geretoucheerd.

Volgens het Britse magazine i-D is het sinds juli 2021 illegaal in Noorwegen om bewerkte foto’s op social media te zetten, zonder dit te benoemen in het bijschrift. Het Scandinavische land hoopt dat het voor beroemdheden en influencers hierdoor aantrekkelijker is om onbewerkte foto’s online te zetten.

Boete

“Jongeren staan ​​onder een enorme druk om er goed uit te zien, aangezien de modellen die getoond worden in onder meer advertenties op sociale media vaak zijn geretoucheerd. Dit stelt jongeren bloot aan een schoonheidsideaal dat onmogelijk te verwezenlijken is”, klonk het in het voorstel. De nieuwe wet is vorige maand door het Noorse parlement aangenomen.

Als influencers tóch bewerkte foto’s op sociale media plaatsten zonder dit in het bijschrift te benoemen, riskeren ze een boete. Met deze nieuwe wet wil Noorwegen duidelijkheid geven over het gebruik van filters en Photoshop.

Met deze tips van een fotograaf maak je nóg mooiere vakantiefoto’s:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: I-D.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden