John de Mol gaat door het stof na reacties op zijn 'BOOS'-optreden: “Ben me rot geschrokken” Beeld Brunopress/Patrick van Emst
John de Mol gaat door het stof na reacties op zijn 'BOOS'-optreden: “Ben me rot geschrokken”Beeld Brunopress/Patrick van Emst

John de Mol gaat door het stof na reacties op zijn 'BOOS'-optreden: “Ben me rot geschrokken”

John de Mol kreeg een boel kritiek nadat hij donderdag in de Boos-uitzending over The voice te zien was. Nu komt hij met een statement.

Tara StokdijkBrunopress/Patrick van Emst

In de aflevering van Boos kreeg John de kans om te reageren op de misstanden bij The voice. Kijkers vonden dat hij hierbij teveel de nadruk legde op dat vrouwen hun gedrag moeten veranderen: zij moeten sneller een melding maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag volgens hem. Dat terwijl het natuurlijk de mannen zijn die hun gedrag moeten aanpassen: zij moeten van vrouwen afblijven.

Kritiek

Bekende vrouwen zoals Chantal Janzen, Do en Wendy van Dijk spraken zich hierover uit. Ook verscheen er een paginagrote advertentie in het AD met daarop de tekst: “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen”. De afzender? Vrouwelijke Talpa-medewerkers.

Statement van John de Mol

Naar aanleiding van al die kritiek komt John met een statement: “Gisteravond ben ik me rot geschrokken van alle reacties op het beantwoorden van de vragen bij Boos. Ik snapte werkelijk niet waarom vrouwen boos zijn over mijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vanmorgen werd ik nog eens extra geraakt door een advertentie in de krant. Direct daarna ben ik in gesprek gegaan met een aantal vrouwen uit het bedrijf die achter deze advertentie staan, om deze boosheid en teleurstelling te begrijpen.”

Onveilige cultuur

Hij vervolgt: “Ik heb vooral geluisterd en begrijp nu dat, in tegenstelling tot mijn goede intentie, ik voorbij gegaan ben aan het feit dat ik daarmee volledig onbedoeld de indruk heb gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen. Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren.”

In gesprek

“Ik reken het mezelf aan dat dit in mijn bedrijf kennelijk zo is en ga me voor de volle 100% inzetten om dit te veranderen. Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. Ik hoop dat daarmee ook een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt. Ik ga daar niet op wachten en ben direct begonnen om dit proces in mijn eigen bedrijf op te starten. Inmiddels ben ik uiteraard ook ingegaan op een uitnodiging van de staatssecretaris cultuur en media om hierover in gesprek te gaan.”

Bron: Instagram

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden