Jort Kelder lokt kritiek uit in 'Op1':
Jort Kelder lokt kritiek uit in 'Op1': "Een man in een jurk, is dat jezelf zijn?"Beeld OP1

Jort Kelder lokt kritiek uit in 'Op1': "Een man in een jurk, is dat jezelf zijn?”

Jort Kelder weet met zijn uitspraken in Op1 een gevoelige snaar te raken. In een gesprek over het Eurovisie Songfestival laat Jort zich kritisch uit over oud-deelnemer Conchita Wurst. “Een man in een jurk, is dat jezelf zijn?”

RedactieOP1

Donderdagavond voert Jort Kelder in Op1 een gesprek met Jeroen Kijk in de Vegte en Henkjan Smits. De twee muziekkenners zijn te gast om te praten over het Eurovisie Songfestival, waar Jort behoorlijk kritisch over is.

Songfestival

“Jullie moeten mij even meevoeren in dit festijn. Ik moet nog even wennen aan het idee dat ik dit leuk ga vinden”, zegt Jort tegen zijn tafelgasten. Jeroen en Henkjan leggen uit hoe een goede Songfestival-act eruitziet. Zo moet er goed gezonden worden en is het belangrijk dat de artiest een goed verhaal heeft en zichzelf is.

Jort Kelder

Dat zorgt voor een reactie bij Jort, waarin hij zich richt tot oud-songfestivaldeelnemer Conchita Wurst, die in 2014 won met het nummer Rise like a phoenix. “Maar jezelf zijn hè”, zegt hij. “Er komt iemand met een baard en een jurk, en dan zeg je: je moet jezelf zijn. Dat moet je even uitleggen aan mij. Ik moet even aan het idee wennen dat je dan jezelf bent.”

‘Gewoon een man in een jurk’

Zijn opmerking zorgt voor een felle reactie bij zijn tafelgasten. “Dan heb je het over Conchita Wurst, waarover veel mensen zeiden dat het een vrouw met een baard was”, reageert Henkjan Smits, “terwijl het gewoon een man in een jurk was.” Ook dat vindt Jort moeilijk te begrijpen. “Gewoon een man in een jurk?”, reageert hij.

Jeroen Kijk in de Vegte mengt zich vervolgens in het gesprek. “Wat is dit nou voor iets raars? Als dit nu is wie hij is”, reageert hij fel. Jort laat op zijn beurt weer weten dat hij het ‘een fantastische act’ vond. “Maar is dit jezelf zijn?”, vraagt hij zich af. Jeroen antwoordt resoluut: “Natuurlijk. Dat is jezelf zijn.”

Kwetsbaar

Henkjan valt zijn tafelgenoot bij. “Hij is een Oostenrijkse man die jaren heeft geworsteld met zijn seksuele geaardheid Hij is uiteindelijk als drag queen groot geworden en laat zich daar zien aan heel Europa en een groot gedeelte van de rest van de wereld.” Henkjan vindt dat ‘heel kwetsbaar’. “En ook nog eens met een prachtig liedje”, voegt hij eraan toe.

Jort Kelder zweert een nieuwe relatie af. En dat is om deze reden.

Bron & beeld: Op1.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden