Karin Bloemen zag politieachtervolging:
Karin Bloemen zag politieachtervolging: "De kogelgaten zitten bij mij in de muren"Beeld Op1

Karin Bloemen zag politieachtervolging: "De kogelgaten zitten bij mij in de muren”

“Ik heb gewoon de zenuwen. De hele dag ben ik gespannen. Ik heb iemand doodgeschoten zien worden. De kogelgaten zitten bij mij in de muren en bij mijn buren in de ramen”, vertelt Karin Bloemen donderdagavond openhartig bij Op1. Dit gaat natuurlijk over de politieachtervolging na de roof op het waardetransport in Noord-Holland. Haar achtertuin veranderde woensdagavond in het toneel van een heftige confrontatie tussen politie en daders.

Mirna WiggersOp1

De cabaretière weet niet wat haar en haar buren overkomt. Het anders altijd zo rustige Broek in Waterland lijkt haast in een scène van een actiefilm te zijn belandt. “Ik stond met mijn kleinzoontje op de arm te kijken voor het raam, tot de politie seinde dat ik moest zakken”, vertelt Karin. Ze wist eerst niet goed waarom, maar het werd al snel duidelijk: vlak na de waarschuwing vlogen de kogels door de lucht.

Politieachtervolging in achtertuin

Eén van de vluchtauto’s rijdt bij haar buren de tuin in. “Ze hadden ook bij ons de oprit op kunnen gaan, maar ze zijn een huis verder gereden. Het was echt hysterisch.” Vier verdachten vluchten het weiland achter de huizen in, waar ze uiteindelijk gepakt worden door de politie.

Karin spreekt haar bewondering uit voor haar buren. “Zij hebben doodsangsten uitgestaan daar. Echt complimenten voor hoe ze zich hebben gehouden.” Ze vertelt dat de schrik er nog goed in zit bij haar en haar buren: “Eerst heb je dat niet zo door. Ik had het ook pas vandaag, vanmorgen eigenlijk. Ik kon niet slapen en dacht ik heb gewoon de zenuwen, wij allemaal hebben dat.”

Afleiding

Alle afleiding is welkom, vertelt Karin als vanouds met een knipoog. “Ik heb wel zes vesten gehaakt, twaalf keer de afwas gedaan en mijn kleinzoon 400 keer geknuffeld.” Ze prijst zichzelf gelukkig dat ze het overleefd heeft. “Echt, ik dank God op mijn blote knieën dat we er nog zijn.”

Voor wie ooit in dezelfde situatie komt als zij, geeft Karin nog een tip. “Ga weg bij het raam. Ik stond als een kip te kijken naar het onweer, maar dat is zo stom. Het waren echt zware wapens en er werd echt heel veel geschoten. De politie zei ook: dit hebben we nog nooit zo heftig meegemaakt.”

Zeven verdachten, één overleden

Vier verdachten werden uiteindelijk aangehouden in het weiland achter Karins huis. Een vijfde bij een uitgebrande auto bij een viaduct onder de A1 in Diemen en een zesde werd later gearresteerd op de A16 bij Rotterdam. De zevende verdachte is overleden. De Rijksrecherche doet nog verder onderzoek naar de overval en de achtervolging.

Bron: Op1, Linda, NOS. Beeld: Op1

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden