Kijkers houden het niet droog bij Hasan die rolstoel maakt voor pup in ‘Floortje gaat mee’ Beeld Screenshot NPO3
Kijkers houden het niet droog bij Hasan die rolstoel maakt voor pup in ‘Floortje gaat mee’Beeld Screenshot NPO3

Kijkers houden het niet droog bij Hasan die rolstoel maakt voor pup in ‘Floortje gaat mee’

Kijkers zijn wederom diep geraakt door het nieuwe reisprogramma van Floortje Dessing. In de vierde aflevering van Floortje gaat mee laat de Turkse Hasan zien hoe hij een rolstoel maakte voor zijn pup. En daarbij houden sommigen het niet droog.

Ruth SmeetsScreenshot NPO3

De Turkse Hasan wordt ook wel ‘de levensverbeteraar’ genoemd. Hij zet zich al jaren vrijwillig in voor het verbeteren van het lot van dieren die echt helemaal onderaan de ladder staan, zoals honden en vaak verlamde dieren die zichzelf niet meer kunnen redden.

Tweede kans

Eén daarvan is een op straat gevonden pup. “We weten niet wat er met hem is gebeurd”, vertelt Hasan. “Het hondje is op straat gevonden. Het kon amper lopen. Hij is mogelijk aangereden door een auto.” Omdat Hasan besefte dat gehandicapte dieren in Turkije geen tweede kans krijgen, maakt hij er zijn persoonlijke missie van daarvoor te zorgen.

Rolstoelen voor dieren

Karretjes voor gehandicapte dieren zijn in Turkije relatief duur. Voor asieldieren die geen baasjes hebben zijn ze al helemaal onbereikbaar. Hasan maakt ze daarom sinds 2016 zelf en heeft al honderden dieren kunnen helpen met deze creatief gefabriceerde karretjes.

“Gehandicapte dieren worden meestal niet zo oud, omdat ze sukkelen met hun gezondheid”, aldus Hasan. “Maar hiermee kan de puppy weer lopen en dat is beter voor zijn stofwisseling.” Voor zijn karretjes gebruikt hij allerlei materialen, van aluminium en plastic tot speelgoedonderdelen, van speelgoed dat kinderen hem soms brengen.

Ware hoeders van de natuur

“Ik help gewoon de ware hoeders van de natuur”, zegt hij over zijn werk. “De dieren werken altijd voor deze natuur, voor deze planeet. Ze helpen het ecosysteem. Ze maken goed wat de mens kapot maakt. Volgens mij werken ze veel beter dan wij.”

Tranen bij kijkers

Kijkers houden het vervolgens niet droog als de pup met de verlamde achterpoten de rolstoel van Hasan uitprobeert. ‘Wat een prachtig, betrokken programma’, schrijft iemand op Twitter. ‘Daar houd ik het niet droog bij.’ Een ander schrijft: ‘Ik zie een hondje in een rolstoeltje en ik moet bijna huilen.’

Tekst gaat verder onder de Tweets.

Floortje gaat mee

In haar nieuwe reisprogramma Floortje gaat mee reist Floortje Dessing over land naar Nepal om de ingewikkelde relatie tussen mens en dier te vertellen. Dat doet ze samen met fotograaf Jasper Doest.

Floortje gaat mee is elke donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Floortje Dessing reist de hele wereld over, maar wat neemt ze eigenlijk mee op reis? Je ziet het in onderstaande video.

Bron: Twitter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden