Kijkers zwaar onder de indruk van 'Diagnose de Wild': “Ontroerende en intieme documentaire” Beeld Still 'Diagnose de Wild'
Kijkers zwaar onder de indruk van 'Diagnose de Wild': “Ontroerende en intieme documentaire”Beeld Still 'Diagnose de Wild'

Kijkers onder de indruk van 'Diagnose de Wild': “Ontroerende en intieme documentaire”

Zondagavond was Diagnose de Wild te zien: de documentaire waarin Ruud de Wild de kijker meeneemt naar de periode toen hij de diagnose darmkanker kreeg.

Tara StokdijkStill 'Diagnose de Wild'

Kijkers zijn diep onder de indruk van deze intieme, ontroerende en openhartige documentaire.

Diagnose de Wild

De documentaire begint bij de eerste klachten die Ruud ervaart. Hij vindt bloed bij zijn ontlasting. Hij besluit dit niet aan zijn vriendin Olcay te vertellen, maar een vriendin van haar in te schakelen die maag-darm-leverarts is. Pas als hij besluit voor een endoscopie te gaan, vertelt hij Olcay hierover.

In eerste instantie schrikt Olcay hier niet van. Ruud is namelijk een hypochonder, vertelt ze. Ruud daarentegen heeft er direct een slecht gevoel over.

Endoscopie

Wegens de coronamaatregelen mag Olcay niet bij de endoscopie zijn, daarom blijft ze op de gang wachten. Als het wel erg lang begint te duren, gaat ze zich toch zorgen maken. Die zorgen blijken terecht. Ruud heeft op dat moment net de diagnose darmkanker gekregen. “Toen kwam hij door die klapdeuren heen, huilend. En toen zei hij: ‘het is echt niet goed, ik ga het niet redden’”, vertelt Olcay.

Meer dan het jawoord

De twee gaan een zware periode samen tegemoet. Maar hun relatie houdt stand, en dat niet alleen, hun band wordt sterker dan ooit. In de documentaire zegt Ruud het mooi: “Deze periode zegt zoveel meer dan elkaar het jawoord geven of wat dan ook. Dit is iets veel groters.”

Stoma

In de documentaire vertelt Ruud ook openhartig hoe moeilijk hij het vond om tijdelijk een stoma te krijgen. Hij zag er zo tegenop, dat er eerst naar een andere oplossing werd gekeken, maar toen bleek dat dit niet ging werken, zat Ruud er helemaal doorheen. Ook hier kon Olcay hem goed bij steunen.

Reacties

De kijkers van de documentaire zijn ontzettend onder de indruk van hoe kwetsbaar en intiem het is. Ook hopen ze dat het taboe op het hebben van een stoma hiermee afneemt. Sommige kijkers raakt de documentaire extra diep, omdat de situatie herkenbaar is.

Olcay en Ruud vertellen wie er altijd gelijk heeft

Bron: RTL Boulevard, Twitter.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden