Kijkers ‘Op1’ geraakt door openhartig gesprek over euthanasie: “Zulke dappere moeders”
 Beeld Op1
Kijkers ‘Op1’ geraakt door openhartig gesprek over euthanasie: “Zulke dappere moeders”Beeld Op1

Kijkers ‘Op1’ geraakt door openhartig gesprek over euthanasie: “Zulke dappere moeders”

In Op1 waren woensdagavond Ellen, Bianca en Mirjam van stichting In liefde laten gaan te gast. Alle drie hun dochters stapten uit het leven door euthanasie. Kijkers laten via Twitter weten dat ze diep zijn geraakt door het openhartige gesprek.

Lize de BontOp1

Psychische problemen en zelfmoordpogingen

Je kind verliezen is het ergste wat je kan overkomen. Hoe ga je ermee om als je een zoon of dochter hebt die uit het leven wil stappen? De dochters van Ellen, Bianca en Mirjam kozen voor euthanasie vanwege ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden.

“We waren eigenlijk niet verbaasd toen we hoorden dat ze niet meer wilde leven”, vertelt Bianca over haar dochter. “Ze had een brief aan ons geschreven en daarin stond dat ze na elf jaar strijden moe was en gewoon niet meer kon. Ze heeft heel veel suïcidepogingen gedaan en zei altijd: ‘Mama, ik wil niet dood maar ik wil dit leven niet meer.’”

Achter je kind staan

Het klinkt voor veel mensen misschien als een onbeschrijfelijke beslissing, maar je kind elke dag zien lijden is volgens Bianca ook ondragelijk. “Dan snap je zo’n beslissing. Als je alles hebt geprobeerd wat mogelijk is op allerlei manieren... Als je onvoorwaardelijk van je kind houdt, kun je niet anders dan zeggen: je mag gaan, ik gun jou dit. Vanaf de eerste dag dat we het hoorden, hebben we haar omarmd en gezegd dat we achter haar staan.”

Mirjam sluit zich aan bij de woorden van Bianca. Haar dochter vroeg al naar euthanasie toen ze zestien jaar was. “Ik weet nog dat ik zei: ‘Als jij echt niet meer wilt en kunt, heb ik liever dat ik je hand kan vasthouden dan dat je alleen gaat.’”

Reacties

Op Twitter spreken kijkers hun respect uit voor de drie moeders. ‘Krachtig dat ze hun kinderen konden bijstaan’, reageert iemand. ‘Dit is houden van, zo moedig’, schrijft een ander.

Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel gratis en anoniem naar 0800-0113 of neem contact op via de chat op www.113.nl.

Bron: Op1, Twitter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden