Koninklijk kunstje: schrijfwerk Arthur Japin verdient een lintje. Beeld Bruno Press / Arjo Frank Fotografie
Koninklijk kunstje: schrijfwerk Arthur Japin verdient een lintje.Beeld Bruno Press / Arjo Frank Fotografie

Koninklijk kunstje: schrijfwerk Arthur Japin verdient een lintje

Je moet wel behoorlijk goed met woorden zijn, als zelfs de koninklijke familie van mening is dat je er een onderscheiding voor verdient. Arthur Japin is één van die schrijvers, en tevens één van de weinige schrijvers die op zo’n royaal schouderklopje kan rekenen.

Milou WindhorstBruno Press / Arjo Frank Fotografie

Schrijver, zeg je? Ja, al kun je Arthur natuurlijk ook kennen uit Flodder, Goede tijden, slechte tijden en Onderweg naar morgen, de film en tv-series waar hij rollen in had. Voor dat eerste kunstje, zijn schrijfwerk, ontvangt hij een lintje van de Utrechtse burgemeester.

Zeldzame onderscheiding

Volgens een woordvoerder is de onderscheiding een verrassing en weet Arthur nog van niets. Al hebben we een vermoeden dat het niet lang meer gaat duren voordat ook de romanschrijver op de hoogte is, aangezien het nieuws op verschillende plekken op het internet te vinden is. Diezelfde woordvoerder laat aan NU.nl weten dat het aantal schrijvers bij wie een lintje wordt opgespeld, schaars is. Arthur mag zich dus gevleid voelen!

Prijs na prijs

Nu is Arthur niet zomaar een schrijver. Zijn werk is in totaal 43 keer vertaald in meer dan twintig talen. Meerdere boeken van zijn hand werden bekroond met een prijs. Met Een schitterend gebrek won hij bijvoorbeeld de Libris-Literatuurprijs, De overgave sleepte een NS-Publieksprijs in de wacht. Zijn eerste roman – De zwarte met het witte hart – betekende zowel nationaal als internationaal zijn doorbraak. Naast boekenverhalen schreef hij toneelstukken en filmscenario’s.

Nog meer schrijfsels

Arthur is alweer 66, maar nog niet uitgeschreven, zo lijkt het. Dit jaar pende hij weer twee verhalen. In augustus verscheen Wat stilte wil in de winkel, voor het najaar staat Mijn verzonnen familie op de planning. Volgend jaar kunnen we uitkijken naar de Engelse verfilming van Een schitterend gebrek. Zal ‘ie net zo schitterend worden als de titel doet vermoeden? Het boek bevat in elk geval de mooiste liefdeszin uit de Nederlandse literatuur, dus het belooft sowieso wat. Welke zin dat ook alweer was? Fris hier je geheugen op.

Bron: NU.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden