'Boer zoekt vrouw'-blog Beeld Linelle Deunk
'Boer zoekt vrouw'-blogBeeld Linelle Deunk

Libelle’s ‘Boer zoekt vrouw’-blog #1: dit zijn de boeren van het nieuwe seizoen

Libelle’s Tara zat zondagavond 29 augustus verheugd klaar voor de voorstelaflevering van Boer zoekt vrouw. Tijdens de uitzending mompelde ze zo'n 73x ‘achgut’, want ze vindt die boeren toch een partij aandoenlijk.

Tara StokdijkLinelle Deunk

Boeren en hun liefdesperikelen: ieder jaar smul ik er weer van. Ik ben nogal een zacht gekookt ei en smelt van die stuntelige boeren en hun onhandige pogingen tot flirten en de ongemakkelijke dates. Hoewel ik bij voorgaande seizoenen ook de nodige keren heb zitten tieren voor de televisie, wanneer boer X de vrouw naar huis stuurde die ik het beste bij hem vond passen. Of wanneer boer Y zijn beslissingen duidelijk maakte met een ander lichaamsdeel dan zijn hoofd. Afijn, vergeten en vergeven. Ons Yvon heeft een vers blik boeren opengetrokken voor een nieuw seizoen en ik zit er klaar voor.

Boer Robert

Daar gaan we! De eerste boer die we te zien krijgen is de 39-jarige Robert. Zijn koeien zijn blondines met veel temperament, soms een beetje te veel, als we Robert mogen geloven. Maar de vrouw van zijn dromen, die mag ook heus wel wat vuur hebben. Zelf is hij namelijk ook het type ‘grot’n bek, klein hartje’, laat hij weten. Tijdens een rondleiding door zijn boerderij vertelt hij Yvon dat hij zijn konijnen kreeg voor zijn 39e verjaardag (achgut) en grapt hij dat hij zijn kuikeneieren niet zelf heeft uitgebroed. Wat een lolbroek, deze Robert. Door naar de volgende.

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boer Rob

Als je denkt dat je alleen boer bent als je koeien of schapen op je erf hebt lopen, heb je het mis. Boer Rob is namelijk witlofboer. We leren gelijk een lesje: witlof groeit in het donker bij 15 graden. Altijd al willen weten! Dit leermomentje wordt rap opgevolgd door emotie, zoals dat zomaar kan gaan in Boer zoekt vrouw. Rob zorgt niet alleen voor zijn witlof, maar ook voor zijn achtjarige zoontje met het syndroom van Down. Geëmotioneerd vertelt hij hoe zijn zoontje ooit in een put met water viel op zijn terrein en bijna verdronk (‘achgut’ is hier nogal een understatement). Gelukkig is het goed afgelopen, maar voor de boer is het nog altijd moeilijk om over te praten. Voor ik (zacht gekookt ei, dus) in een tranendal terecht kom, laat boer Rob me alweer lachen wanneer hij vertelt wat hij zoekt in een vrouw. Hij wil graag een vrouw vinden om “een kaasplankje met een rolletje ham en een augurkie” mee te eten. Dat moet toch geregeld kunnen worden, denk ik zo.

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boer Gerben

Door naar Gerben met zijn geiten, 600 stuks maar liefst. Eén ding valt mij aan Gerben op: als hij praat, beweegt zijn mond bijna niet. Handig voor Lucky TV, denk ik stiekem. Verder scoort de boer hoog op mijn ‘achgut’-meter. Hij durft Yvon namelijk niet aan te kijken als hij met haar praat, zo verlegen is hij. Vind ik heel aandoenlijk. Het blijkt om een familiekwaal te gaan, zo blijkt als zus Irene aan het woord komt, die precies hetzelfde praat als broerlief én met dezelfde relatieproblematiek kampt. Misschien kunnen de vrouwen die zich voor Gerben opgeven een leuke broer meenemen voor zus Irene. Zomaar een idee.

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boerin Hilda

Yes, het is tijd voor de eerste boerin! Hilda woont op Terschelling en heeft 50 melkkoeien en 16 rijpaarden. Wanneer ze haar adembenemende landschap laat zien - en deze vrouw hééft me toch een lap grond - val ik bijna van mijn stoel. Even benijd ik haar, totdat ze vertelt dat moeders dag in dag uit om 12 uur ’s middags AVG op tafel zet. Op dat tijdstip al gekookte aardappelen? Mij niet bellen. Al vermoed ik dat Hilda haar dag iets eerder begint dan ik. Als Hilda aan Yvon vertelt dat ze denkt niet snel goed genoeg voor iemand te zijn, floept er weer een ‘achgut’ uit mijn mond. Ik gun de vrouw 500 brieven (en meer variatie met de lunch).

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boer Rob

Om de volgende boer, nog een Rob, moet ik stiekem een beetje gniffelen. Hij is kersenteler en geeft Yvon vol passie een kersencursus. Zoek een man die zo naar je kijkt als Rob naar zijn kersen, zou ik eenieder aanraden. Rob is een enthousiaste man die soms tijdens een date tegen zichzelf moet denken ‘don’t jump on the other’. Lijkt me verstandig, Rob. Wanneer hij vertelt dat hij ook zelf liedjes schrijft, voel ik de bui al hangen: hij gaat voor Yvon zingen. Tja, want kan ik zeggen... wat kan die man kersen kweken, hè?

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boer Hans

De volgende boer is paardenfokker Hans, die op zoek is naar zijn Grietje. Met zijn 69 jaar is hij de oudste boer die ooit heeft meegedaan. Bij Hans miste ik vooral ondertiteling. Ik zou graag meer vertellen over Hans, maar ik verstond er werkelijk geen klap van. Wel zag ik dat hij op een zeker moment geëmotioneerd vertelde over een nare gebeurtenis in zijn leven. Wat precies, dat verstond ik niet, maar ‘achgut’ dacht ik natuurlijk wel.

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boerin Janine

Dan verschijnt de 31-jarige schapenhouder Janine in beeld en ik weet meteen: deze gaat stapels brieven krijgen. Met haar vlotte verschijning bestempelt Yvon haar als de Heidi van Limburg. Voordat alle mannen van Nederland in katzwijm vallen voor deze blondine, aarzelt Janine zelf niet om ook wat minder positieve kanten van zichzelf op te noemen. Zo stinkt ze naar eigen zeggen naar schapen en moet een man daar wel tegen kunnen. Wennen ze vast wel aan hoor, Janine, dat durf ik zomaar te voorspellen.

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boer Evert

Van de 58-jarige melkveehouder Evert word ik een beetje treurig. Dat heeft weinig met Evert zelf te maken, maar ik vind dat KRO-NCRV hem niet goed verkoopt. Door het treurige muziekje eronder zou je bijna ten onrechte denken dat Evert geen gezellige man is. Achgut, dat is hij heus. Van een toekomstige vrouw vraagt hij niet veel: “Iemand die er is en lacht naar je, dat maakt je hele dag goed.” Kan geregeld worden, Evert.

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boer Joost

Waar Evert het met treurige muziek moest doen, zien we bij plantenkweker Joost gelijk hoe hij, ondersteund door opgewekte muziek, op zijn kar door de plantenhal sjeest. Deze vrolijke noot kent al zijn plantjes bij naam. Het ‘achgut’-moment doet zich aan wanneer hij vertelt dat er nog nooit een vrouw iets liefs tegen hem heeft gezegd. Joost lijkt even de ideale man, totdat Yvon hem thuis bezoekt. Tja, laat ik het zo zeggen, zijn interieur is esthetisch behoorlijk ondermaats. Yvon windt er geen doekjes om: “Ik kan me niet voorstellen dat het fijn is om hier thuis te komen.” Yvon is de allereerste vrouw voor wie Joost kookt. Ze krijgt een ei. Goed, tijd voor een vrouw in het leven van Joost, dat moge duidelijk zijn.

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Boer Jouke

Het lijkt erop dat Boer zoekt vrouw het beste voor het laatste heeft bewaard. De voorstelronde wordt afgesloten met de Friese boer Jouke. Naar mijn bescheiden mening de knapste mannelijke boer die erbij zit. Ik voorspel een boel brieven in Jouke’s toekomst. Als ik dan toch één minpuntje mag noemen: sokken in slippers. Verder denk ik dat Jouke en zijn Jersey koeien er wel komen.

BZV Beeld Linelle Deunk
BZVBeeld Linelle Deunk

Conclusie: wat zijn ze leuk! Mogen ze niet allemaal in het programma? Weer niet? Jammer! Ik gun ze allemaal zakken vol met brieven. Want achgut, wat verdienen ze de liefde waar ze op hopen.

Dít viel op in de aftrap van ‘Boer zoekt vrouw’

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden