Special Forces VIPS Beeld RTL
Special Forces VIPSBeeld RTL

Lof voor Hannelore Zwitserlood in ‘Special Forces VIPS’: “Wat een topvrouw”

Zondagavond werd de eerste uitzending van de Videoland-serie Special forces VIPS uitgezonden op televisie. En loodzwaar programma's voor de tien BN’ers die eraan meedoen. En één van die deelnemers viel in het bijzonder op.

Heftig

Lieve PeetersRTL

De Special Forces voeren complexe militaire operaties uit om onveiligheid, oorlog en terrorisme tegen te gaan. Een zware baan die een keiharde mentaliteit en veel training vereist.

Special forces VIPS

In het nieuwe RTL-programma Special forces VIPS ondergaan tien bekende Nederlanders trainingen van voormalig Special Forces. Het gaat om actrice Gaby Blaaser, acteur Alkan Cöklü, DJ Dave Roelvink, radio-nieuwslezer Hannelore Zwitserlood, presentator Tim Haars, ex-judoka Roy Meyer, radiomaker Giel Beelen, oud-tennisser en presentator Jamie Trenité, ex-bokster Nouchka Fontijn en actrice Imanuelle Grives.

Special Forces VIPS Beeld RTL
Special Forces VIPSBeeld RTL

Alles loslaten

Deze BN'ers moeten tijdens hun trainingstijd in Slovenië alles loslaten: status, identiteit, keuzevrijheid, weerstand. Hun namen bestaan niet meer: zij worden omgedoopt tot een getal tussen de 1 en de 10. In hun ijzerharde training is geen plek voor discussie, pauze of emoties. En vroeg of laat breekt dat iedereen op.

Hannelore breekt

In de eerste aflevering is meteen te zien dat Hannelore, nummer negen, het heel zwaar heeft. Ze merkt aan zichzelf dat ze de groep vertraagt en paniekerig wordt van de hele setting. Ze krijgt een zwaar gesprek met de commando's die haar trainen in het programma, waarin ze uiteindelijk breekt. Haar pestverleden en bewijsdrang halen haar in. Ze barst in tranen uit. Ze mist haar man en haar kinderen. “Wat zou het slimst zijn om te doen nu?”, wordt haar gevraagd. “Staff, ik geef op”, zijn Hannelores woorden. “Blijf vooral trots”, geven de commando's haar nog mee.

Respect

Ondanks de vele tranen die vloeien, gaat Hannelore met opgeheven hoofd naar huis. Dat zien ook de kijkers. Massaal laten zij weten respect te hebben voor Hannelore en haar beslissing om naar huis te gaan. “Je mag echt trots zijn op jezelf!”, reageren kijkers massaal. Hannelore wordt met recht een ‘topvrouw’ genoemd.

Lovende reacties

Het programma zorgde direct al voor veel uiteenlopende reacties. Mensen zijn enerzijds behoorlijk onder de indruk van het programma en de intense trainingen die de deelnemers ondergaan.

‘Lijkt niet op de realiteit’

Maar niet iedereen is even enthousiast. Volgens sommigen lijken de opdrachten die de deelnemers ondergaan in de verste verte niet op de realiteit van de Special Forces. “Alleen die afscheidsbrief klopt”, weet een moeder van een marinier te vertellen. Een heftige opdracht. Zo moest Dave Roelvink in die brief al afscheid nemen van zijn pasgeboren zoontje.

Nageaapt

Ook klinkt er een ander soort kritiek. Het programma komt veel kijkers namelijk wel heel bekend voor. Zo vergelijken velen het met Kamp Waes en Kamp Van Koningsbrugge. Volgens veel kritische kijkers zijn deze programma's een klap beter en realistischer. Daarbij zitten er in deze twee kampen geen BN’ers. En dat wordt gewaardeerd.

Je kunt de eerste aflevering van Special forces VIPS hier terugkijken. De rest kun je zien op Videoland.

Bron: Twitter

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden