Maarten van Rossem over het overlijden van zus Sis: “Ik moet eraan wennen dat ze er niet meer is” Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Maarten van Rossem over het overlijden van zus Sis: “Ik moet eraan wennen dat ze er niet meer is”Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Maarten wil door met ‘Hier Zijn De Van Rossems’ maar wél in aangepaste vorm

Hier zijn de Van Rossems was altijd een populair programma, maar door het overlijden van Sis is hier een einde aan gekomen. Toch wil broer Maarten graag door met de serie, maar wél op een andere manier.

Doortje ScheepersBrunopress/Patrick van Emst

Kunsthistoricus Sis, die eigenlijk Mary heette, is begin mei overleden. Samen met haar broers Vincent en Maarten maakte ze het tv-programma Hier zijn de Van Rossems. Daarin bespraken zij wekelijks op hun eigen, aanstekelijke manier de culturele erfgoed van een stad.

Verstand van zaken

Het programma was in 2015 voor het eerst op de buis te zien en telt inmiddels acht seizoenen en 48 afleveringen. De hoofdrol was eigenlijk altijd voor Sis weggelegd, aangezien zij verstand had van zaken wat betreft de kunstgeschiedenis. Op die manier kon ze haar broers op een bewonderenswaardige en herkenbare manier op hun plek zetten.

Nieuw seizoen Hier zijn de Van Rossems

“Wij willen er wel graag mee door”, vertelt Maarten aan presentator Özcan Akyol in het radioprogramma Onze man in Deventer. “De producent ook. De data zijn ingepland, het budget is er. De eerste aflevering was net gedraaid. De wil is er, en ik geloof ook bij de autoriteiten. Maar je weet hoe overleg in Hilversum gaat. Het is een understatement om te zeggen dat dat een bijzonder proces is. We hebben ruim 2,5 jaar moeten wachten op het besluit om het programma überhaupt te maken.”

Aangepaste vorm

Zonder zus Sis wordt het natuurlijk een heel ander programma. De vorm van het programma zal dan ook iets moeten worden aangepast, beaamt Maarten. “Als we het in dezelfde vorm voortzetten, dan gaan mensen zeker zeggen: wat jammer dat Sis er niet meer bij is. En dat is terecht.”

Waarschijnlijk gaan ze iets anders met schilderijen doen. “Dat was het enige punt waarop we wel eens herrie met elkaar hadden”, legt Maarten uit. “Mijn zus was kunsthistoricus. En dus werd ze beïnvloed door de misvattingen die in de kunstgeschiedenis bestaan over wat mooie schilderijen zijn en wat niet. Kunsthistorici kennen geen mooie schilderijen, die kennen alleen maar interessante schilderijen.”

Rouwproces

Verder vertelt Maarten openhartig over het rouwproces. Het verlies is zwaar, maar je moet op een gegeven moment door legt de historicus uit. “Het is een beetje zoals wanneer je een wielrenner ziet vallen die een heel eind over de weg doorschuift”, begint hij. “Het ziet er verschrikkelijk uit en het doet ongetwijfeld hartstikke pijn. Maar ze klimmen daarna vrijwel altijd weer op de fiets: ze doen er een verbandje omheen en ze gaan weer door.”

Bron: NPO Radio 1

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden