Meilandjes op plek gezet door vrouw die écht in bijstand zit
 Beeld SBS6
Meilandjes op plek gezet door vrouw die écht in bijstand zitBeeld SBS6

Meilandjes op plek gezet door vrouw die écht in bijstand zit

Maandag verschijnt de eerste aflevering van Chateau Bijstand op televisie. De familie Meiland was te gast bij HLF8 om te praten over het programma, maar werden daar op hun plek gezet door een dame die écht in de bijstand zit.

Lize de BontSBS6

Vlak voordat de familie Meiland aanschoof, deden Hanny en Grietje hun verhaal. De één zat in de bijstand, de ander leefde van een WAO-uitkering. Beide dames vertelde aan talkshowhost Johnny de Mol over hun enorme zorgen door de stijging van de energieprijzen.

Maand in de bijstand

“We hebben natuurlijk net dit verhaal gehoord en jullie stappen in dit verhaal. Wringt dat niet ergens een beetje?”, vraagt Johnny zich af als de Meilandjes plaatsnemen aan de talkshowtafel. “Ja, natuurlijk. Wij hebben het natuurlijk maar een maand gedaan. Dat is natuurlijk heel anders dan wanneer je er jaren in zit”, antwoordt Erica. “Maar goed, we hebben ons natuurlijk ingezet voor goede doelen en het gaat er ook om om daar aandacht voor te vragen. We hebben het wel echt gewoon meegemaakt.”

Creatief met geld

Toch zeggen de Meilandjes dat ze echt hebben ervaren hoe het is om de bijstand te leven. Vooral de ‘kleine woning’ viel Martien zwaar. Maxime legt uit dat ze creatief met geld moesten omgaan. Zo gingen ze naar de kringloop om meubels te halen, werkten ze in ruil voor hapjes en drankjes tijdens de buurtborrel en legden ze elk dubbeltje op z’n kant.

Geen buffer

Als Johnny aan Hanny vraagt wat ze van het programma vindt, begint ze te lachen. ‘Ik vind het grappig dat jullie zeggen: “We hadden een budget en daar konden we redelijk mee uitkomen’”, zegt Hanny. “Grietje en ik en heel veel mensen met ons moeten elke dag nadenken en elke dag denken bij die brievenbus: ‘Alsjeblieft, klepper niet.’ Wat voor noodlot valt er binnen? Wij hebben geen buffer. Wij moeten elke dag van dat je opstaat totdat je naar bed gaat bezig zijn met: kom ik rond vandaag? Kan ik wassen? Ja, ik kan wassen, maar dan kan ik qua energie niet meer stofzuigen.”

Maxime en Claire

Wanneer Johnny voorzichtig aan Hanny vraagt of kijkers iets van het programma kunnen opsteken, zegt Hanny dat ze vooral hoopt dat de Meilandjes zelf er iets van opsteken. Daarna richt ze zich op Maxime: “Ik hoop dat jij en Claire de iPad heel ver in de kast gooien. Ga lekker met haar naar buiten, ga spelen en fietsen. Die iPad is een luxe die jouw kleine niet nodig heeft, die heeft moederliefde nodig.”

Reacties

Kijkers laten via Twitter weten dat ze met plaatsvervangende schaamte naar de uitzending keken.

Dit huis kochten Maxime Meiland en haar vriend:

Bron: SBS6

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden