Moeder Marcel van Roosmalen op 91-jarige leeftijd overleden
 Beeld ANP /  ANP
Moeder Marcel van Roosmalen op 91-jarige leeftijd overledenBeeld ANP / ANP

Moeder Marcel van Roosmalen op 91-jarige leeftijd overleden

Verdrietig nieuws voor Marcel van Roosmalen: zijn moeder Paula van Roosmalen-Breekelmans is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft hij in zijn column voor NRC. De columnist schreef regelmatig over zijn moeder met dementie.

Lize de BontANP / ANP

In 2021 bracht Marcel nog het boek Mijn legendarische moeder overleeft alles - Corona, dementie, eenzame opsluiting en andere ellende uit. Libelle sprak hem destijds over zijn boek, zijn moeder en het ouderschap. Het hele interview lees je hier.

Overvallen door gemis

“Omringd door foto’s van ouders, kinderen en kleinkinderen is ze dan eindelijk ingeslapen”, begint Marcel zijn column. “Haar laatste woorden sprak ze een paar weken geleden tussen twee lepels pap. ‘Het hoeft niet meer.’ De dood was voor haar inmiddels een vriend die om de haverklap z’n bezoek aankondigt, maar er kwam altijd wat tussen.”

Marcel ‘gunde’ zijn moeder de dood en was opgelucht toen hij het nieuws vernam. “Maar oog in oog met de realiteit, met het gedenktafeltje met de plastic bloem in het verpleegtehuis, de rommeltjes, foto’s en briefjes in haar kamer die ik met mijn broer en zus moest ontruimen, hoe ze opgebaard lag in het rouwcentrum, de mond subtiel vastgezet, de doos met tissues ernaast, overviel het gemis me toch.”

Meer dan haar eind

De columinst vindt dat zijn moeder meer dan haar eind is. “Ze was de op een na jongste dochter in het grote gezin van een Brabantse keuterboer, geboren in de boerderij aan de Koestraat in Oirschot. Die boerderij werd aan het eind van de oorlog in brand gestoken, alleen een Mariabeeldje kwam ongeschonden uit de vuurzee”, somt hij op.

Zijn moeder was 14 jaar oud toen haar moeder ongeneeslijk ziek werd. “Haar vader bracht haar onder in het nonnenklooster aan de overkant van de straat. Vanuit haar cel kon ze het herbouwde huis zien, maar naar haar moeder mocht ze niet, een verdriet dat ze een leven lang meedroeg.” Later ging ze bij haar oudste zus wonen. “Ze haalde haar onderwijsakte en reisde met vriendinnen naar Rome, Spanje en Frankrijk.”

Magie

“Haar kwelling heette alzheimer”, sluit Marcel zijn column af. “Het is ten einde nu, er is opeens ruimte om te herinneren wie ze was. Haar Mariabeeldje staat inmiddels bij ons op de schouw. Het ziet er heel gewoon uit, heel anders dan vroeger. De magie zat niet in het steen, maar in Paula van Roosmalen-Breekelmans. Je ziet het altijd te laat.”

Bron: NRC

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden