NPO bevestigt: Matthijs van Nieuwkerk werkt mee in onderzoek naar angstcultuur 'DWDD' Beeld ANP /  ANP Kippa
NPO bevestigt: Matthijs van Nieuwkerk werkt mee in onderzoek naar angstcultuur 'DWDD'Beeld ANP / ANP Kippa

NPO bevestigt: Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan onderzoek naar angstcultuur ‘DWDD’

In november van 2022 meldde de Volkskrant dat er jarenlang een angstcultuur heerste bij De wereld draait door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk legde na dit nieuws al zijn werk stil en verdween van de radar. Nu wordt bekend dat hij zal meewerken aan het onderzoek dat een onafhankelijke onderzoekscommissie instelt naar de werksferen binnen het programma.

Leonie CollombonANP / ANP Kippa

Tientallen medewerkers kampten met mentale en fysieke klachten door het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en de eindredacteuren. Eerstgenoemde is bereid om mee te werken aan onderzoek, zo meldt de commissie deze week.

Onderzoek Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk is niet de enige, ook NPO-directeur Frans Klein heeft toegezegd. Dat maakte de commissie genaamd OGCO (Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen) op dinsdagavond bekend in het radioprogramma Met het oog op morgen. Oud-politicus Martin van Rijn is voorzitter van de onderzoekscommissie en reageert op het nieuws. “We willen ze allebei uitgebreid spreken en dat zal ook gebeuren”, aldus Van Rijn. “Daar zijn zij zeer toe bereid.” Tot die tijd blijft Klein op non-actief staan: ook hij legde zijn werkzaamheden neer toen de misstanden naar buiten kwamen.

Jaren later nog impact

De angstcultuur binnen De wereld draait door heeft veel impact gehad op werknemers van het programma, zo ontdekte Van Rijn. “Het werkt heel lang na bij mensen die dit gedrag hebben ervaren, ook al is het lang geleden”, zo vertelt de onderzoeksvoorzitter in het radioprogramma. “Er zitten nog volop emoties, ook van dingen die jaren geleden gebeurden. Die hebben zo’n impact, mensen ervaren nog zoveel emoties als ze terugdenken aan die periode.”

Daarom acht hij het zijn taak om het onderzoek zo snel mogelijk uit te voeren. Wel plaatst hij een kanttekening: het moet ook zorgvuldig gebeuren. Daarom verwacht hij dat de onderzoeksresultaten ‘rond de zomer’ gepubliceerd worden.

Als het aan Dionne Stax had gelegen, had De wereld draait door enkele jaren geleden een andere presentator gekregen. Bekijk de video hier:

Bron: NPO

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden