NS publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt na gesjoemel met stemmen Beeld ANP /  ANP
NS publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt na gesjoemel met stemmenBeeld ANP / ANP

NS publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt na gesjoemel met stemmen

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zojuist bekendgemaakt.

Chanan FoppenANP / ANP

“Er is geconstateerd dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd. Daardoor is het onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen. Hetzelfde geldt daarmee voor de uitkomst van die stemming”, schrijven zij in een verklaring.

Onrechtmatigheden stemmen NS publieksprijs

Afgelopen weekend lag de stemming voor de boekenprijs enkele uren stil omdat er klachten waren binnengekomen van Kamerleden die beweerden dat hun mailadres was gebruikt. Ze zouden hebben gestemd op Het coronabedrog, het boek van Thierry Baudet. De CPNB bevestigde dat er “onrechtmatigheden” waren aangetroffen en bouwde een extra verificatiestap in. Dat blijkt nu onvoldoende te hebben geholpen om tot een eerlijke stemming te komen.

Teleurgesteld en droevig

“Vanzelfsprekend is de CPNB niet lichtvaardig tot dit besluit gekomen. De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de stichting: het onder de aandacht brengen van Nederlandse boeken en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan”, lichten ze toe. Ook hoofdsponsor NS is “teleurgesteld over deze afloop”. “Deelnemers zijn gebaat bij eerlijke verkiezingen en dus ook bij een terechte winnaar. Nu de CPNB dat dit jaar niet kan garanderen, vinden wij het terecht dat de verkiezingen vroegtijdig worden beëindigd.”

Genomineerden

Zoals elk jaar waren er zes boeken genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat waren dit jaar Amalia van Claudia de Breij, De heks van Limbricht van Susan Smit, De Nachtdienst van Esther Verhoef, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl en Master your mindset van Michael Pilarczyk. Stemmers kunnen ook ieder jaar een vrije keuze invoeren. Het prijzengeld dat aan de NS Publieksprijs is verbonden, 7500 euro, wordt onder de zes genomineerde auteurs verdeeld. Ook ontvangen ze alle zes een jaarkaart van de NS.

Bron: CPNB/ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden