Koning Willem-Alexander opent het nieuwe Park Paviljoen op het Nationale Park de Hoge Veluwe.

Op de foto: Staatssecretaris Paul Blokhuis Beeld Brunopress/Wouter Huiser
Koning Willem-Alexander opent het nieuwe Park Paviljoen op het Nationale Park de Hoge Veluwe.Op de foto: Staatssecretaris Paul BlokhuisBeeld Brunopress/Wouter Huiser

Paul Blokhuis over het verlies van zijn dochter: “Ik huil nog iedere dag”

Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis (ChristenUnie) verloor in 2018 zijn dochter Julia. In een openhartig interview met Volkskrant vertelt hij over dit grote verlies en de rol die het geloof heeft gespeeld in deze verdrietige periode.

Openhartig

In het interview vertelt Paul dat zijn dochter Julia de catastrofale variant van antifosfolipide, een zeldzame auto-immuunziekte, had. “Het lichaam schiet dan zonder reden gestold bloed rond, waardoor alles verstopt raakt”, legt hij uit. Julia kreeg last van stolsels op haar hartklep en moest een heftige openhartoperatie ondergaan. De operatie was geslaagd, maar het herstel bleef uit. Op 25 februari 2018 overleed Julia.

Brutaal

Het geloof speelde een grote rol in de periode voor en na het overlijden van Julia. Zo hebben Paul en zijn familie ontzettend vaak tot God gebeden. “Voor mijn doen was ik tijdens het bidden soms best brutaal”, vertelt de staatssecretaris. “Verschillende keren zei ik: ‘kom op God, laat nou eens wat zien.’ Ik wilde Hem ter verantwoording roepen, zo van: zeg kom effe uit die hemel. Mijn opstandigheid haalde weinig uit.” Verdriet heeft Paul nog iedere dag. “Ik huil. Elke dag. Nog steeds. Soms vijf minuten, soms tien tellen.”

Rotsvast vertrouwen

Op de avond dat Julia overleed belde hij Mark Rutte en Gert-Jan Segers (partijvoorzitter van de ChristenUnie) om het droevige nieuws te vertellen. “Gert-Jan begon gelijk te huilen en zei: ‘het wordt eens tijd dat we flink kwaad worden op God’. Dat ontroerde mij.” Toch is Paul niet kwaad. “Ik denk dat ik tot m’n dood geen reden heb om kwaad op God te worden. Ik heb juist een rotsvast vertrouwen dat Hij er dag en nacht voor mij is. Dat geeft mij rust en vrede.”

Troost

Pauls grootste troost is dat hij Julia weer terug zal zien in de hemel. “Het lijkt me geweldig om Julia weer te omarmen”, vertelt hij. “Kan ik zo naar uitzien, joh. Elke dag is een dag dichter bij Julia.”

Het hele interview met Paul Blokhuis lees je hier.

Bron: Volkskrant

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden