Sander de Kramer uit ‘WIDM’ kon terugvlucht bijna niet meer navertellen Beeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografie
Sander de Kramer uit ‘WIDM’ kon terugvlucht bijna niet meer navertellenBeeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografie

Sander de Kramer uit ‘WIDM’ kon terugvlucht bijna niet navertellen

Journalist Sander de Kramer uit Wie is de mol? moest het programma in de derde aflevering verlaten. Tijdens zijn vlucht naar huis werd hij zó ziek dat hij er bijna aan onderdoor ging. Wat blijkt? Hij had de gevaarlijkste vorm van malaria opgelopen.

Faye BosBrunoPress/ArjoFrank Fotografie

De opnames van het afgelopen seizoen van Wie is de mol? vonden plaats in Zuid-Afrika. Journalist Sander de Kramer kreeg in de derde aflevering een rood scherm en vloog naar Sierra Leone voor zijn stichting. Tijdens de vlucht werd hij zó ziek dat de piloot zelfs overwoog een tussenlanding te maken.

Malaria tropica

Deze tussenlanding werd uiteindelijk niet gemaakt, maar Sander was enorm beroerd. Achteraf blijkt dat hij in West-Afrika malaria tropica opliep, de gevaarlijkste vorm van malaria. “In het vliegtuig voelde ik me plots ontzettend beroerd worden”, vertelt hij na de ontknoping van Wie is de mol? “Ik kreeg koortspieken, had koude rillingen, spierpijn en enorme koppijn. Alsof iemand met een hamer op mijn hoofd timmerde.”

Net op tijd

Medepassagiers moesten zelfs worden verplaatst, zodat Sander tijdens de vlucht kon liggen. Eenmaal aangekomen in Nederland werd hij snel naar het ziekenhuis gebracht. “Als ik een paar uur later was geweest, had ik het niet kunnen navertellen”, aldus de journalist.

Malariapillen

Hij slikte voor deze reis geen malariapillen, omdat hij vermoedt tinnitus te hebben gekregen door de pillen. “Ik zocht naar een mogelijke verklaring en wist dat ik in mijn leven al meer dan duizend malariapillen had geslikt. Daardoor dacht ik dat die pillen misschien de oorzaak waren.”

Sander heeft het geweten en neemt bij de volgende verre reis gewoon weer malariapillen.

Sander de Kramer kampt al jarenlang met tinnitus. In onderstaande video zie je wat voor uitdaging dat is.

Bron: Linda.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden